Makowiec na ucieranym cieście

3 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny makowiec na ucieranym cieście. Użyłam gotowej masy makowej z bakaliami z puszki, ale można masę przygotować samodzielnie. Takie ciasto jest idealne na świąteczny stół, podwieczorek czy poczęstunek dla gości. Uda się każdemu.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    25 dag masła lub margaryny
    6 łyżek gęstej śmietany kwaśnej 18 %
    3 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    puszka masy makowej z bakaliami ( 850 g )
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec

Makowiec na ucieranym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Ciasto: Żółtka, masło lub margarynę, ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę tortową i z proszkiem do pieczenia i śmietaną, ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie z ciastem.
  • Do pieczenia. 2. Do pieczenia: Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do blaszki połowę ciasta, masę makową i przykrywamy drugą połową ciasta.
  • Pieczenie. 3. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy i kroimy.
  • Podajemy. 4. Podanie: Podajemy i smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto można pokroić na około 30 porcji. Użyłam gotowego maku w puszce, ale można samodzielnie przygotować masę makową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować