Pizza na maślanym cieście

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pizza na grubym, puszystym, maślanym cieście drożdżowym.

  • 1 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto (na tortownicę 26cm):
    Mąka pszenna - 200g
    Drożdże - 15g
    Mleko - 50ml
    Jajko - 1 sztuka
    Masło - 25g
    Cukier - 1 łyżeczka
    Sól - szczypta

    Dodatki dowolne, u mnie:
    Sos pomidorowy - 2 łyżki
    Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
    Pieczarki - 2 sztuki
    Cebula - 1 sztuka
    Oliwki - 2 łyżki
    Suszone pomidory - 2 plasterki
    Szynka szwarcwaldzka - 2 plastry
    Ser mozzarella - 4 plastry
    Papryka jalapeno marynowana - 8 plasterków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza na maślanym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pizza na maślanym cieście 1. Mleko podgrzewamy z masłem i cukrem, aż masło się rozpuści. Studzimy (powinno pozostać letnie). Mieszamy z pozostałymi składnikami na ciasto i dokładnie zagniatamy. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
    Po tym czasie wykładamy do tortownicy z papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy tak, aby na bokach był wyższy rant. Zostawiamy jeszcze na 15 minut.

    Po tym czasie smarujemy sosem, posypujemy ziołami. Układamy pokrojone dodatki.
  • Pizza na maślanym cieście 2. Pieczemy w 220 stopniach przez ok 20 minut. Ciasto jest grube, chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować