Makowiec japoński z jabłkami

5 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Czy są tutaj z obserwujących smakosze makowców ? Z wielka przyjemnością podam wam mój sprawdzony przepis na makowiec japoński z jabłkami

  • 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 puszka maku z bakaliami 850 g,
    8 jajek rozmiar M,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    8 łyżek drobnej bułki tartej,
    4 łyżki miękkiego masła,
    4 średnie jabłka - 400 g,
    0,5 szklanki cukru kryształ,
    2,5 g aromatu śmietankowego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Makowiec

Makowiec japoński z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makowiec 1. Na początek do misek oddzielić białka od żółtek, z białek ze szczyptą soli ubić pianę a następnie dodawać po łyżce cukru kryształ najlepiej drobny i ubijać do czasu aż piana będzie sztywna i lśniąca
  • makowiec 2. Jak już mamy dokładnie ubitą pianę z białek zabieramy się za przygotowanie reszty a mianowicie, w misce której mamy same żółtka zmiksować je z miękkim masłem ( ja użyłam tego co na fotce ). Następnie przełożyć całą masę makową z puszki wraz z syropem, proszek do pieczenia oraz drobną bułkę tartą. Całość dokładnie zmiksować do połączenia się dodanych składników, dodać jabłka obrane i pokrojone w kostkę, wymieszać dokładnie łyżką
  • makowiec 3. Gdy już masa makowa jest dokładnie wymieszana z jabłkami wtedy dodać całą pianę z białek i również wymieszać łyżką do połączenia się piany z białek z masą makową. Gotową masę przełożyć do blaszki 32 na 22 wysmarowanej masłem i wysypanej tarta bułką, wyrównać wierzch masy. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec przez 55 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się wierzchu. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto można polać polewą czekoladową
  • makowiec 4. Upieczony makowiec idealnie nadaje się na święta jak również do poobiedniej kawy. Jest mocno wilgotny i nie za słodki taki w sam raz dla takich co nie przepadają za mocno słodkimi ciastami. Ten makowiec bez ciasta jest moim przepisem od wielu lat który dostałam od mojej cioci Barbary nie jest wymagający w wykonaniu a w smaku po prostu rewelacja
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować