Makowiec drożdżowy z żurawiną

0 (0 ocen)

Drożdżowy makowiec to polska tradycja świąt. Miękki oraz puszysty, na długo zachowuje swoją świeżość.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    1/3 szklanki mleka
    10 dag masła
    1 jajko
    2 łyżki cukru
    2 dag świeżych drożdży

    Dodatkowo:
    50 dag gotowej masy makowej z bakaliami
    10 dag suszonej żurawiny
    1/2 tabliczki białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makowiec drożdżowy z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać. Masło roztopić, wystudzić. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem, dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać roztrzepane jajko, resztę cukru, masło i aktywne drożdże.
    Zagnieść i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Włożyć do miski, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę aż podwoi swoją objętość.
  • 2. Ciasto cienko rozwałkować w formie prostokąta, posmarować masą makową i posypać żurawiną.
    Zwinąć w rulon, włożyć do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 45 minut. Ostudzić, wierzch polać roztopioną białą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować