Makowiec drożdżowy

  • wyświetlono: 665 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

U mnie nie ma świąt bez makowca. Musi to być makowiec drożdżowy z masą makową z dodatkiem miodu, masła i bakali. Jeżeli narzekacie na brak czasu, można go upiec wcześniej i zamrozić. Ja jednak piekę go w Wigilię rano by cieszyć się smakiem świeżego i pysznego makowca przez całe święta.

alaaa

Składniki


Ciasto drożdżowe:
300 g mąki pszennej
125 ml mleka
30 g drożdży świeżych
2 żółtka
80 g cukru
80 g masła
sól szczypta
Masa makowa:
250 g maku zmielonego*
250 ml mleka
130 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki miodu
30 g masła
100 g rodzynek
50 g orzechów włoskich
50 g migdałów w płatkach
2 białka
Lukier
5 łyżek cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
migdały, orzechy

Sposób przygotowania przepisu:

Makowiec drożdżowy

  • 1. Ciasto drożdżowe:
    Mleko podgrzać, w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, maki i rozmieszać. Pozostawić do poruszania się drożdży. Do misy miksera przesiać mąkę i dodać sól. Żółtka z cukrem utrzeć i wlać do mąki. Wlać zaczyn drożdżowy i chwilkę zmiksować. Wlać letnie rozpuszczone masło i miksować na wolnych obrotach około 10 minut aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować masę makową.
    Masa makowa:
    Mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Wlać lekko zrumienione masła, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać.

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na blat lekko posypany mąką i kilka razy zagnieść. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 7 mm. Na cieście rozsmarować masę makową pozostawiając bo bokach około 1 cm wolnego miejsca. Boki bez masy zwinąć do środka i zrolować w roladę. Owinąć papierem do pieczenia pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca tak by zwinięcie było na dole. Przełożyć na blachę. Piec w 180 stopniach góra-dół około 30-40 minut. Po pieczeniu wyjąć, rozciąć papier i studzić na metalowej kratce. Zimny polać lukrem i obsypać orzechami i migdałami.
    Lukier:
    Cukier puder utrzeć na gładko z sokiem z cytryny.
    * Ja masę makową przygotowuję z suchego mielonego maku. Mak mielę na sucho w maszynce do maku albo w piekarni lub cukierni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakimakowiecboże narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

image-1frc7b8

Dodane przez: monika016

Makowiec na cieście drożdżowym

Najlepszy makowiec jaki udało mi...

Makowiec krucho-drożdżowy

Dodane przez: Joanna2266

Makowiec krucho-drożdżowy

Przepis na ten makowiec jest wykorzystywany...

Makowiec drożdżowy z żurawiną

Dodane przez: Hrabina w kuchni

Makowiec drożdżowy z żurawiną

Drożdżowy makowiec to polska tradycja...

Najlepsza strucla drożdżowa z makiem (makowiec)

Dodane przez: Konto nieaktywne

Strucla drożdżowa z makiem (makowiec)

Ten makowiec odkąd pamiętam gości...

Makowiec na krucho-drożdżowym cieście

Dodane przez: Agnieszka Rec

Makowiec na krucho-drożdżowym cieście

Wyjątkowy makowiec z dużą ilością...

Świąteczny makowiec drożdżowy

Dodane przez: blog_magicznezyciemarty

Świąteczny makowiec drożdżowy

Makowiec kojarzy mi się raczej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE