Strucla w cieście krucho drożdżowym

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna pulchna, pachnąca i puszysta strucla makowa oblana lukrem i obsypana skórką kandyzowaną będzie idealną ozdobą Świątecznego stołu oraz pysznym smakołykiem do świątecznej kawy w gronie najbliższych. Idealny wypiek na Święta, struclę robi się bardzo szybko i jest prosta w wykonaniu. Nasza ulubiona :)

  • 50 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    250 g margaryny
    6 żółtek
    60 g drożdży świeżych
    2 łyżki cukru
    3 łyżki śmietany

    Nadzienie:
    850 g masy makowej

    Lukier:
    cukier puder
    mleko
    kandyzowane owoce
    2 keksówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Strucla w cieście krucho drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło drożdże cukier żółtka i śmietanę. Zarabiamy ciasto dzielimy na dwie części. Ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt, rozsmarowujemy 1/2 masy makowej, ciasno zwijamy struclę.
  • 2. Struclę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok 40 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 3. Cukier mieszamy z kroplą mleka, mieszamy energicznie i oblewamy strucle. Posypujemy skórką kandyzowaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Bakalie Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować