Makowiec

0 (0 ocen)

  • Średni

Przepis przysłała Hanna Karasińska, Tarnobrzeg.Piekę go na święta. Smakuje wspaniale i zawsze się udaje.

  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 30 dekagramów
    - proszek do pieczeczenia: 1 łyżeczka
    - masło: 25 dekagramów
    - żółtka jaj: 2 sztuki
    - woda: 4 łyżki

    - mak: 30 dekagramów
    - żółtka jaj: 8 sztuk
    - białka z jaj: 10 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - miód: 2 łyżki
    - powidła (śliwkowe): 3 łyżki
    - aromat migdalowy (wg. uznania): 1 sztuka
    - bakalie (wg uznania): 15 dekagramów

    - cukier: 150 gramów
    - aromat rumowy (wg. uznania): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagniatamy i dzielimy na pół. Schładzamy. Mak
    parzymy i mielimy 2 razy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mak, powidła, miód, aromat i bakalie. Białka ubijamy, mieszamy z makiem. 1. część ciasta wykładamy na blachę. Wylewamy masę. Przykrywamy 2. ciastem. Pieczemy godzinę w 180 °C.
  • 2. Lukier: do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy zimną wodę (by go przykryć). Mieszając, gotujemy, aż z łyżki będzie spływać cienką strużką. Ucieramy w miseczce, aż zbieleje. Wlewamy kilka kropel aromatu. Gdy zacznie gęstnieć, wylewamy na ciasto i rozprowadzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować