Składniki na blaszkę: 24x36 cm
Ciasto kruche:
4 szkl. mąki
1 jajko + 1 żółtko
10 dag margaryny
1/2 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
śmietana
Masa makowa:
500 g gotowej masy makowej
3 białka
cukier do smaku
olejek migdałowy
Masa serowa:
1/2 kg sera
1/2 margaryny
cukier do smaku
4 jajka
budyń waniliowy
olejek waniliowy
1.CIASTO:
Składniki na ciasto szybko zagniatamy.
Masa makowa:
ubijamy białka, mieszamy z masą makową, dodajemy cukru do smaku i olejku waniliowego.
Masa serowa:
ser przekręcamy przez maszynkę razem z margaryną, dodajemy żółtka, cukier i olejek, następnie budyń a na końcu ubitą pianę z białek.
WYKONANIE:
ciasto rozwałkowujemy (zostawiamy kawałek na wierzch ciasta), układamy na blaszce, nakłuwamy widelcem. Wylewamy masę makową, następnie serową, Na wierzchu układamy kawałki ciasta. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach.
Komentarze