Makosernik

4.5 (193 ocen)

połączenia makowca i sernika na kruchym spodzie

Składniki:

  • Składniki na blaszkę: 24x36 cm
    Ciasto kruche:
    4 szkl. mąki
    1 jajko + 1 żółtko
    10 dag margaryny
    1/2 szkl. cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    śmietana
    Masa makowa:
    500 g gotowej masy makowej
    3 białka
    cukier do smaku
    olejek migdałowy
    Masa serowa:
    1/2 kg sera
    1/2 margaryny
    cukier do smaku
    4 jajka
    budyń waniliowy
    olejek waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Makosernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Składniki na ciasto szybko zagniatamy.
    Masa makowa:
    ubijamy białka, mieszamy z masą makową, dodajemy cukru do smaku i olejku waniliowego.
    Masa serowa:
    ser przekręcamy przez maszynkę razem z margaryną, dodajemy żółtka, cukier i olejek, następnie budyń a na końcu ubitą pianę z białek.

    WYKONANIE:
    ciasto rozwałkowujemy (zostawiamy kawałek na wierzch ciasta), układamy na blaszce, nakłuwamy widelcem. Wylewamy masę makową, następnie serową, Na wierzchu układamy kawałki ciasta. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować