Makosernik z pianką cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto makowe: Mak zalać wrzątkiem i gotować przez 30 minut na wolnym ogniu. Ostudzić i zmielić 2 razy w maszynce, połączyć z kawą, olejkiem i proszkiem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem dodać margarynę i cały czas ucierać, do powstania puszystej jednolitej masy. Następnie stopniowo dodawać mak. Białka ubić na sztywno delikatnie połączyć z ciastem. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, wylać masę serową i pozostałą część masy makowej. Ciasto piec ok. 50 – 50 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka. Na zimne ciasto wyłożyć piankę cappuccino, udekorować kakao.
2.Masa serowa: Masło rozpuścić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać masło, ser, na końcu budyń i mąkę. Dokładnie wszystko połączyć mikserem.
3.Pianka cappuccino: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w ¼ szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder na końcu dołożyć kawę. Do ubitej śmietany wlewać powoli letnią żelatynę. Całość dokładnie połączyć mikserem na małych obrotach.
Komentarze