Makosernik z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Smakowite połączenie:))

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Makosernik z jabłkami
    Blaszka 25x40cm
    Masa jabłkowa:
    600g jabłek
    1 budyń waniliowy

    Masa serowa:
    800g sera
    100g masła
    4 jajka
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka mąki pszennej
    ½ szklanki cukru
    Cukier waniliowy

    Ciasto makowe:
    6 jajek
    20 dag cukru pudru
    30 dag suchego maku
    O,5 kostki margaryny
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Kilka kropel olejku migdałowego
    150g bakalii
    2 łyżki kawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Makosernik z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Połączyć z budyniem w proszku.
  • 2. Masa serowa: Masło rozpuścić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać masło, ser, na końcu budyń i mąkę. Dokładnie wszystko połączyć mikserem.
  • 3. Ciasto makowe: Mak zalać wrzątkiem i gotować przez 30 minut na wolnym ogniu. Ostudzić i zemleć 2 razy w maszynce, połączyć z bakaliami, kawą, olejkiem i proszkiem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem dodać margarynę i cały czas ucierać, do powstania puszystej jednolitej masy. Następnie stopniowo dodawać mak. Białka ubić na sztywno delikatnie połączyć z ciastem. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, wyłożyć miejscami masę serową, jabłka, następnie wyłożyć pozostałą część masy makowej. Ciasto piec ok. 50 – 50 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka. Wierzch udekorować cukrem pudrem lub lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mak Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować