Makosernik z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Połączyć z budyniem w proszku.
2.Masa serowa: Masło rozpuścić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać masło, ser, na końcu budyń i mąkę. Dokładnie wszystko połączyć mikserem.
3.Ciasto makowe: Mak zalać wrzątkiem i gotować przez 30 minut na wolnym ogniu. Ostudzić i zemleć 2 razy w maszynce, połączyć z bakaliami, kawą, olejkiem i proszkiem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem dodać margarynę i cały czas ucierać, do powstania puszystej jednolitej masy. Następnie stopniowo dodawać mak. Białka ubić na sztywno delikatnie połączyć z ciastem. Połowę ciasta wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, wyłożyć miejscami masę serową, jabłka, następnie wyłożyć pozostałą część masy makowej. Ciasto piec ok. 50 – 50 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka. Wierzch udekorować cukrem pudrem lub lukrem.
Komentarze