Makaronowe muszle nadziane szpinakiem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
2.Filet z kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
3.Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Gotowym farszem nafaszerować muszle makaronu.
4.Sos pomidorowy:
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać paprykę ostrą, słodką i chwilę smażyć. Następnie wlać pomidory z puszki, doprowadzić do wrzenia i gotować około 5-8 minut, aż część sosu troszkę odparuje. Po tym czasie doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią.
5.Na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wylać sos pomidorowy, ułożyć muszle szpinakowe i posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 20-25 minut.
Komentarze