Muszle makaronowe nadziane leśnymi grzybami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób

Zapiekanki mają to w sobie,że są szybkie do zrobienia i bardzo smaczne. Ta dokładnie taka jest.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki;
    ok 15 muszli makaronowych
    40 dag leśnych grzybów (mogą być oczywiście mrożone)
    1 cebula
    1 mały por
    pół szklanki groszku konserwowego
    sól i pieprz do smaku
    1 łyżka posiekanej pietruszki
    1 łyżka masła

    Sos;
    1 puszka pomidorów bez skóry
    1 garść rukoli
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 szklanka wody
    sól, pieprz , słodka papryka do smaku

    1 kulka sera mozzarella
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy

Muszle makaronowe nadziane leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Muszle gotujemy al dente w osolonej wodzie. Grzyby oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę. Na patelni , na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i por. Dorzucamy pokrojone grzyby, dusimy do miękkości, aż wyparuje cały płyn. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dodajemy groszek i pietruszkę, mieszamy.
    Do blendera wkładamy wszystkie składniki sosu, blendujemy na gładki krem.
    Makaronowe muszle nadziewamy grzybowym farszem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem pomidorowym. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 min w temp. 180C. Pod koniec pieczenia na wierzchu układamy plasterki sera. Zapiekamy do momentu rozpuszczenia i lekkiego zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować