Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem i serem zapieczone w sosie pomidorowym

  • wyświetlono: 11835 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Szpinak, ser i sos pomidorowy to znane i lubiane połączenie. Szpinak najczęściej łączę z ricottą, fetą lub mozzarellą. Tym razem użyłam mieszanki tych trzech serów. Przygotowanym nadzieniem napełniłam makaronowe muszle. Tak zapieczony makaron smakował wszystkim domownikom.

Cukiereczek

Składniki

(4 porcje):
• 1 opakowanie makaronu duże muszle,
• FARSZ:
• 200g świeżego szpinaku,
• 2 ząbki czosnku,
• 150g sera feta,
• 125g mozzarelli,
• 125g ricotty,
• Gałka muszkatołowa,
• Słodka i ostra papryka w proszku,
• SOS POMIDOROWY:
• 2 puszki pomidorów krojonych (2x400g),
• 1 papryczka chili,
• 2 ząbki czosnku,
• Szczypta cukru,
• ½ łyżeczki oregano,
• DODATKOWO:
• Olej do smażenia,
• Sól,
• Pieprz,
• 50g parmezanu,
• Świeża bazylia

Sposób przygotowania przepisu:

Muszle makaronowe faszerowane szpinakiem i serem zapieczone w sosie pomidorowym

  • 1. FARSZ: Na suchą patelnię wrzucamy opłuczony i wysuszony szpinak. Podgrzewamy go kilka minut aż zwiędnie i cała woda z niego wyparuję. Około 1 minutę przez końcem dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Szpinak wykładamy na deskę i drobno siekamy.
    Ser feta i ricottę przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy startą na grubych oczkach tarki mozzarellę i mieszamy. Dodajemy posiekany, wystudzony szpinak oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy do połączenia składników i doprawiamy do smaku.
  • 2. SOS POMIDOROWY: W rondelku rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz chili i chwilkę razem smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki, oregano cukier, sól i pieprz. Sos zagotowujemy. Rondelek przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 10-15 minut. Następnie sos odkrywamy i podgrzewamy jeszcze kilka minut aż sos zgęstnieje i większość wody odparuję.
  • 3. Makaron gotujemy al’dente. Po ugotowaniu przelewamy go zimną wodą. Następnie każdą muszlę napełniamy szpinakowym nadzieniem.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowym. W sosie układamy ciasno nafaszerowane muszle. Posypujemy je startym serem. Muszle zapiekamy 15-20 minut. Ser w tym czasie powinien się roztopić i lekko zarumienić.
    Na talerzu muszle możemy posypać świeżą bazylią.
    Życzę smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamakaronzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataPomidoryszpinakmozzarellafetakuchnia włoskakolacjaobiadsos pomidorowyimprezamuszleSylwestermuszelkiricottaoviad jarski

Komentarze

Podobne przepisy

pulpety faszerowane kalafiorem i serem mozzarella zapieczone w papryce

Dodane przez: martula85

Pulpety faszerowane kalafiorem i serem mozzarella...

Pyszne połączenie smaków

Muszle makaronowe z kurczakiem i brokułami zapiekane w sosie alfredo

Dodane przez: Magster

MUSZLE MAKARONOWE Z KURCZAKIEM I BROKUŁAMI...

Świetne danie z wykorzystaniem...

image-06fefcp

Dodane przez: Słodkamuffinka

Muszle nadziewane mozzarellą w sosie pomidorowym

http://ostrapapryczka.blog.pl/2013/09/30/muszle-nadziewane-mozzarella-w-sosie-pomidorowym/

Makaronowe muszle faszerowane cukinią i kurczakiem

Dodane przez: Magiel Kuchenny

Makaronowe muszle faszerowane cukinią i kurczakiem

Z tak wieloma różnymi farszami...

Zapiekane muszle ze szpinakiem i niebieskim serem

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Zapiekane muszle ze szpinakiem i niebieskim...

To najsmaczniejsza wersja zapiekanego...

Faszerowane muszle makaronowe

Dodane przez: macioleczek

Faszerowane muszle makaronowe

Przepis na szybki i zdrowy obiad...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE