Makaron z sosem pomidorowym i klopsikami od podstaw!

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Włoska kuchnia w upalne lato sprawdza się najlepiej. Nie trzeba ciągle stać przy gorących garach, a i człowiek się nie zmęczy za bardzo przy gotowaniu! Sos gotuje się sam, makaron gotuje się sam, wystarczy tylko zerknąć od czasu do czasu :)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 180 g długiego makaronu (u mnie bavette nr 13)
    1 kg pomidorów
    400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    1 jajko
    1/3 szklanki bułki tartej
    1/2 dużej cebuli
    4 ząbki czosnku
    ok. 15 cm selera
    duża garść pietruszki
    kilka listków bazylii
    oliwa z oliwek
    sól, pieprz
    gałka muszkatołowa
    pieprz cayenne
    mąka do obtoczenia klopsików
    parmezan
    bazylia do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaron z sosem pomidorowym i klopsikami od podstaw! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotuję makaron i odcedzam (odlewam 1/4 szklanki wody po gotowaniu). Cebulę, czosnek i selera siekam bardzo drobno lub ścieram na tarce. Pomidory wyparzam (najpierw zalewam wrzątkiem, po 15 sekundach wrzucam do zimnej wody), zdejmuję z nich skórę i kroję na mniejsze kawałki (od wielkości kawałków zależy czas gotowania sosu).
  • 2. Na oliwie z oliwek podsmażam selera, czosnek i troszeczkę cebuli. Gdy warzywa się zeszklą, na patelnię wrzucam pomidory i listki bazylii. Zostawiam na gazie do odparowania ok. 25-30 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaję 1/4 szklanki wody po makaronie.
  • 3. W międzyczasie mięso mieszam z posiekaną pietruszką, bułką tartą, 1/3 szklanki startego parmezanu, jajkiem i przyprawami: solidna szczypta pieprzu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki pieprzu cayenne, szczypta soli. Formuję małe kuleczki (nie większe niż 1,5 cm średnicy) i obtaczam w mące. Ważne jest, aby nie przyklejać i nie wciskać mąki w mięso, wtedy będzie bardziej rumiane i chrupiące.
  • 4. Klopsiki podsmażam na oliwie aż się zarumienią z każdej strony.
  • 5. Gdy sos się zredukuje, wrzucam do niego klopsiki i gotuję ok 10 minut pod przykryciem, aby mięso nabrało pomidorowego smaku. Podaję na talerz, posypuję parmezanem, dekoruję bazylią. Smacznego!

Porady

Można zrobić sos z pomidorów w puszce. Ja jednak wolę robić go od podstaw, najlepiej z pestkami! Mam wrażenie, że jest w jedzeniu coś magicznego, jeśli gotuje się sos pomidorowy z pomidorów z własnego ogródka ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pomidor Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować