Makaron z sosem pomidorowym i klopsikami od podstaw!

  • wyświetlono: 184 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Włoska kuchnia w upalne lato sprawdza się najlepiej. Nie trzeba ciągle stać przy gorących garach, a i człowiek się nie zmęczy za bardzo przy gotowaniu! Sos gotuje się sam, makaron gotuje się sam, wystarczy tylko zerknąć od czasu do czasu :)

75551_951045408266168_6275543495390249565_n
  • 3 porcje
  • 40min
  • Średni

Składniki

180 g długiego makaronu (u mnie bavette nr 13)
1 kg pomidorów
400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 jajko
1/3 szklanki bułki tartej
1/2 dużej cebuli
4 ząbki czosnku
ok. 15 cm selera
duża garść pietruszki
kilka listków bazylii
oliwa z oliwek
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
pieprz cayenne
mąka do obtoczenia klopsików
parmezan
bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Makaron z sosem pomidorowym i klopsikami od podstaw!

  • 1. Gotuję makaron i odcedzam (odlewam 1/4 szklanki wody po gotowaniu). Cebulę, czosnek i selera siekam bardzo drobno lub ścieram na tarce. Pomidory wyparzam (najpierw zalewam wrzątkiem, po 15 sekundach wrzucam do zimnej wody), zdejmuję z nich skórę i kroję na mniejsze kawałki (od wielkości kawałków zależy czas gotowania sosu).
  • 2. Na oliwie z oliwek podsmażam selera, czosnek i troszeczkę cebuli. Gdy warzywa się zeszklą, na patelnię wrzucam pomidory i listki bazylii. Zostawiam na gazie do odparowania ok. 25-30 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaję 1/4 szklanki wody po makaronie.
  • 3. W międzyczasie mięso mieszam z posiekaną pietruszką, bułką tartą, 1/3 szklanki startego parmezanu, jajkiem i przyprawami: solidna szczypta pieprzu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, pół łyżeczki pieprzu cayenne, szczypta soli. Formuję małe kuleczki (nie większe niż 1,5 cm średnicy) i obtaczam w mące. Ważne jest, aby nie przyklejać i nie wciskać mąki w mięso, wtedy będzie bardziej rumiane i chrupiące.
  • 4. Klopsiki podsmażam na oliwie aż się zarumienią z każdej strony.
  • 5. Gdy sos się zredukuje, wrzucam do niego klopsiki i gotuję ok 10 minut pod przykryciem, aby mięso nabrało pomidorowego smaku. Podaję na talerz, posypuję parmezanem, dekoruję bazylią. Smacznego!

Porady

Można zrobić sos z pomidorów w puszce. Ja jednak wolę robić go od podstaw, najlepiej z pestkami! Mam wrażenie, że jest w jedzeniu coś magicznego, jeśli gotuje się sos pomidorowy z pomidorów z własnego ogródka ;)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sermakaronpulpecikisosszybkiedomowetanieklopsikina latopomidorowywłoskiewłoskidomowy sosmeatballsparmezam

Komentarze

Podobne przepisy

image-08l0u3i

Dodane przez: joanna1974

Makaron z chorizo i sosem pomidorowym

Potrawa szybka i nie wymagająca...

Kolorowy makaron

Dodane przez: PolskaGotuje

KOLOROWY MAKARON W SOSIE ŚMIETANOWYM Z KLOPSIKAMI

Kolorowy makaron w takim kształcie...

makaron z fasolką szparagową w sosie pomidorowym

Dodane przez: Martyna1991

Makaron z fasolką szparagową w sosie pomidorowym

Sos pomidorowy ze świeżych , mięsistych...

makaron

Dodane przez: magdzia44448

MAKARON Z SOSEM POMIDOROWYM I ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI

Szybka i smaczna potrawa ze świeżych...

Makaron z sosem pomidorowym z mascarpone i rukolą

Dodane przez: jacekwkuchni

Makaron z sosem pomidorowym z mascarpone...

Znakomity przepis na makaron z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE