Spaghetti z klopsikami i sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybkie do przygotowania, smaczne i aromatyczne danie.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • makaron spaghetti 250 g,
    mięso mielone wołowo - wieprzowe 500 g,
    przecier pomidorowy 500 ml,
    cebula 2 szt,
    czosnek 2 ząbki,
    jajka 1 szt,
    bułka tarta 2 łyżki,
    sól,
    pieprz,
    oregano,
    tymianek,
    bazylia świeża,
    papryka mielona słodka,
    papryka mielona ostra,
    olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Spaghetti z klopsikami i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać 2-3 łyżki posiekanej cebuli oraz jeden przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać. Z mięsa formować wilgotnymi dłońmi niewielkie kulki. Klopsiki obsmażyć z każdej strony na oleju.
    Na patelni, na oleju podsmażyć cebulę i czosnek. Wlać przecier pomidorowy i zagotować. Przełożyć klopsiki i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez kilka minut. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, oregano, papryką słodką oraz ostrą.
    Makaron zagotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
    Makaron podawać z klopsikami i sosem. Całość posypać posiekaną świeżą bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Spaghetti Z Sosem Pomidorowym I Z  Warzywami

To może cię zainteresować