Spaghetti z klopsikami i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i drobno posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać 2-3 łyżki posiekanej cebuli oraz jeden przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać. Z mięsa formować wilgotnymi dłońmi niewielkie kulki. Klopsiki obsmażyć z każdej strony na oleju.
Na patelni, na oleju podsmażyć cebulę i czosnek. Wlać przecier pomidorowy i zagotować. Przełożyć klopsiki i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez kilka minut. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, oregano, papryką słodką oraz ostrą.
Makaron zagotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
Makaron podawać z klopsikami i sosem. Całość posypać posiekaną świeżą bazylią.
Komentarze