To pomysł na szybkie i smaczne danie - idealne na kolację lub obiad. Sos jest pyszny i aromatyczny, i wierzcie, nikt nie powstrzyma się od wzięcia dokładki.
Makaron z klopsami i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W misce wymieszać mięso mielone, połowę cebuli z czosnkiem, natką, jajko oraz bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem, wyrobić, z masy formować kulki. Na patelni rozgrzać olej, klopsiki obsmażyć ze wszystkich stron, po czym zdjąć z patelni.
Na oleju zeszklić pozostałą cebulę z czosnkiem, dodać pomidory i wino. Dusić na małym ogniu chwilę. Mąkę rozpruwać w małej ilości zimnej wody i wlać do sosu, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Do sosu włożyć klopsiki, całość dusić 10 minut.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, polać sosem, można posypać serem i zieleniną. Podać.
Komentarze