Makaron z klopsami i sosem pomidorowym

5 (191 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

To pomysł na szybkie i smaczne danie - idealne na kolację lub obiad. Sos jest pyszny i aromatyczny, i wierzcie, nikt nie powstrzyma się od wzięcia dokładki.

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 400-500g dowolnego makaronu (ja wykorzystała spaghetti)
    500g mięsa mielonego
    1 jajko
    2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
    0,5 szklanki białego wytrawnego wina
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    0,5 pęczka natki pietruszki
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka mąki
    Olej
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Makaron z klopsami i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W misce wymieszać mięso mielone, połowę cebuli z czosnkiem, natką, jajko oraz bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem, wyrobić, z masy formować kulki. Na patelni rozgrzać olej, klopsiki obsmażyć ze wszystkich stron, po czym zdjąć z patelni.
    Na oleju zeszklić pozostałą cebulę z czosnkiem, dodać pomidory i wino. Dusić na małym ogniu chwilę. Mąkę rozpruwać w małej ilości zimnej wody i wlać do sosu, wymieszać i zagotować. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. Do sosu włożyć klopsiki, całość dusić 10 minut.
    Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, polać sosem, można posypać serem i zieleniną. Podać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pomidor Wino Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować