Makaron z sosem mięsnym i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne dodanie do przygotowanie dosłownie w godzinkę. Bardzo aromatyczne i sycące. Wzbogaciłam je pieczarkami i marchewką. Wyszło bardzo pysznie. Takie danie można przygotować wcześniej i odgrzać. Można również poporcjować i mrozić. Pełne mięsa, makaronu, taki właśnie ma być makaron z mięsem.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 dag surowej szynki wieprzowej
    2 średnie cebule
    2 ząbki czosnku
    1 duża marchewka
    25 dag pieczarek
    500 g przecieru pomidorowego ( użyłam takiego w kartoniku )
    sól do smaku
    olej
    pieprz czarny mielony do smaku
    zioła prowansalskie według uznania
    papryka słodka mielona według uznania
    czosnek suszony według uznania
    pomidory suszone według uznania ( przyprawa )
    20 dag sera żółtego w kawałku
    25 dag makaronu spaghetti
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z sosem mięsnym i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron z mięsem. 1. Mięso oczyszczamy, płuczemy, osuszamy, kroimy i mielimy w maszynce. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę przesmażamy aż będę szkliste. Cały czas mieszamy.
  • Makaron z mięsem. 2. Następnie dodajemy mięso mielone i ponownie przesmażamy często mieszając.
  • Makaron z mięsem. 3. Do przesmażonych składników dodajemy marchewkę, pieczarki i przecier pomidorowy, całość dusimy do miękkości wszystkich składników. Ewentualnie można podlać gorącą wodą, a na koniec wodę odparować.
  • Makaron z mięsem. 4. Gotowy sos przyprawiamy ziołami i przyprawami.
  • Makaron z mięsem. 5. Makaron gotujemy z odrobiną oleju w osolonej wodzie. Miękki odcedzamy i dodajemy do sosu mięsnego.
  • Makaron z mięsem. 6. Dokładnie mieszamy.
  • Makaron z mięsem. 7. Gotowe danie podajmy posypane startym na małych oczkach serem żółtym i udekorowane natką pietruszki. Smacznego życzę.

Porady

Porcja dla 4 osób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować