Danie powstało bardzo szybko i było baaardzo smaczne więc zapraszam na ten ekspresowy pomysł na obiad :)
Składniki:
Składniki na 2 osoby:
około 200 gr makaronu rurki (pióra)
około 250 gr mięsa mielonego
3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 mała cebulka
1 mała marchewka
1 mały korzeń pietruszki
mały kawałek selera
słodka i ostra papryka
1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
6-7 łyżek słodkiej śmietanki 30 %
sól, pieprz do smaku
olej/oliwa do smażenia
Makaron z sosem mięsnym i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
Marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler ścieramy na tarce na grubych oczkach.
Rozgrzewamy patelnie z olejem/oliwa i przesmażamy pokrojona w kostkę cebulkę, kiedy delikatnie się zeszkli dodajemy warzywa i przesmażamy całość kilka minut.
2.Następnie przekładamy mięso do naszych warzyw z cebulką i przesmażamy rozdrabniając je na malutkie kawałki. Przyprawiamy całość solą, pieprzem, kurkumą oraz papryką ostrą i słodką. Dusimy pod przykryciem kilka minut.
3.Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy ( dodajemy tyle aby nam smakowało ;)
Kiedy zawartość naszej patelni będzie już gotowa, dodajemy na sam koniec śmietankę słodką aby utworzył się sos.
Następnie przekładamy makaron do sosu i mieszamy. Podajemy posypane delikatnie natka pietruszki. Smacznego !!!
Komentarze