Makaron Z Sosem Mięsnym I Warzywami

0 (0 ocen)

Danie powstało bardzo szybko i było baaardzo smaczne więc zapraszam na ten ekspresowy pomysł na obiad :)

Składniki:

  • Składniki na 2 osoby:

    około 200 gr makaronu rurki (pióra)
    około 250 gr mięsa mielonego
    3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 mała cebulka
    1 mała marchewka
    1 mały korzeń pietruszki
    mały kawałek selera
    słodka i ostra papryka
    1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
    6-7 łyżek słodkiej śmietanki 30 %
    sól, pieprz do smaku
    olej/oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sos mięsny Dania z makaronem

Makaron z sosem mięsnym i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
    Marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler ścieramy na tarce na grubych oczkach.
    Rozgrzewamy patelnie z olejem/oliwa i przesmażamy pokrojona w kostkę cebulkę, kiedy delikatnie się zeszkli dodajemy warzywa i przesmażamy całość kilka minut.
  • 2. Następnie przekładamy mięso do naszych warzyw z cebulką i przesmażamy rozdrabniając je na malutkie kawałki. Przyprawiamy całość solą, pieprzem, kurkumą oraz papryką ostrą i słodką. Dusimy pod przykryciem kilka minut.
  • 3. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy ( dodajemy tyle aby nam smakowało ;)
    Kiedy zawartość naszej patelni będzie już gotowa, dodajemy na sam koniec śmietankę słodką aby utworzył się sos.
    Następnie przekładamy makaron do sosu i mieszamy. Podajemy posypane delikatnie natka pietruszki. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koncentrat pomidorowy Makaron Mięso Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować