Makaron z młodą kapustą

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu danie makaronowe z młodą kapustą w roli głównej, okraszone wędzoną kiełbasą. Całość doprawiona odrobiną kminku, przyprawą z pomidorami suszonymi i czosnkiem oraz lubczykiem. Do tego kilka łyżek słodkiej śmietanki, odrobina octu winnego i to wszystko co nam potrzeba, aby zjeść całkiem niezły obiad.

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    20 dkg wiejskiej kiełbasy
    1-2 łyżki mieszanki przypraw "suszone pomidory z czosnkiem"
    1 łyżka suszonego lubczyku
    2 łyżki przyprawy w płynie maggi
    2 łyżki octu winnego
    4 łyżki słodkiej śmietany 36%
    sól
    pieprz
    mielony kminek

    250 g dowolnego grubego makaronu typu kokardki
    natka pietruszki do posypania lub dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z makaronem

Makaron z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy i płuczemy pod bieżącą wodą.

    Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę wiejską. Gdy zacznie się wytapiać tłuszcz, dodajemy drobno posiekaną cebulę, a następnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy i dokładamy poszatkowaną kapustę. Mieszamy, podsmażamy przez kilka minut, a następnie podlewamy całość szklanką wody i pod przykryciem dusimy, aż kapusta zacznie mięknąć. Wtedy doprawiamy mieszanką z suszonymi pomidorami, kminkiem, maggi, lubczykiem, solą i dusimy do miękkości. W razie konieczności podlewamy odrobiną wody. Pod koniec duszenia dodajemy ocet i śmietanę, doprawiamy do smaku i łączymy z ugotowanym makaronem.

    Makaron najlepiej zacząć gotować w połowie procesu duszenia kapusty. Gotujemy go w osolonej wodzie wg zaleceń producenta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować