Makaron z mięsem, mozzarellą i warzywami w sosie pomidorowo-paprykowym

4.83 (6 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna i błyskawiczna w przygotowaniu propozycja na obiad dla zapracowanych, czy po prostu nie lubiących spędzania długich godzin w kuchni.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -300 g ugotowanego makaronu (u mnie bezglutenowy)
    -1 cebula
    -1 kula mozzarelli
    -0,5 kg mięsa mielonego
    -400 g mrożonej włoszczyzny w paskach
    -0,5 l przecieru pomidorowo-paprykowego (użyłam domowego) lub ajvaru
    -po 1 łyżeczce: papryki słodkiej, oregano, czosnku granulowanego
    -sól i pieprz
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.83 (6 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dania z makaronem

Makaron z mięsem, mozzarellą i warzywami w sosie pomidorowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju przez około 3 minuty. Wrzucamy mięso wymieszane ze słodką papryką i czosnkiem i smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy włoszczyznę, smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy przecier i dodajemy oregano. Dusimy pod przykryciem 10 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania i dodajemy startą na dużych oczkach mozzarellę, mieszamy. Sosem polewamy ugotowany wcześniej makaron i podajemy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować