Bardzo smaczna i błyskawiczna w przygotowaniu propozycja na obiad dla zapracowanych, czy po prostu nie lubiących spędzania długich godzin w kuchni.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
-300 g ugotowanego makaronu (u mnie bezglutenowy)
-1 cebula
-1 kula mozzarelli
-0,5 kg mięsa mielonego
-400 g mrożonej włoszczyzny w paskach
-0,5 l przecieru pomidorowo-paprykowego (użyłam domowego) lub ajvaru
-po 1 łyżeczce: papryki słodkiej, oregano, czosnku granulowanego
-sól i pieprz
-olej do smażenia
Makaron z mięsem, mozzarellą i warzywami w sosie pomidorowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju przez około 3 minuty. Wrzucamy mięso wymieszane ze słodką papryką i czosnkiem i smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodajemy włoszczyznę, smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy przecier i dodajemy oregano. Dusimy pod przykryciem 10 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania i dodajemy startą na dużych oczkach mozzarellę, mieszamy. Sosem polewamy ugotowany wcześniej makaron i podajemy. Smacznego!
Komentarze