Pachnąca aromatycznymi przyprawami brukselka w towarzystwie białej cebuli i pieczarek. Potrawę można podać jako sałatkę na ciepło, która uzupełni obiad. Przygotowana w ten sposób brukselka smakuje także zajadana np. z ciemnym pieczywem.
Składniki:
350 g oczyszczonej brukselki
250 g oczyszczonych pieczarek
2 duże białe cebule (łącznie 250 g)
2 łyżki masła
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki mielonych owoców kolendry
1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
posiekana natka pietruszki do przybrania
Brukselka z cebulą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki pokroić na małe cząstki. Cebule obrać, przekroić na ćwiartki, następnie pokroić w piórka. W garnku rozpuścić masło, dołożyć cebulę i pieczarki, wsypać kolendrę oraz gałkę muszkatołową. Całość dusić 10 min, co jakiś czas mieszając.
2.Do zawartości garnka dodać brukselkę w całości, wlać sos sojowy oraz sok z cytryny. Dusić jeszcze ok. 15 min, aż brukselka będzie miękka. Danie doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Podawać na ciepło, posypując gotową potrawę zieleniną.
Komentarze