Brukselka z cebulą i pieczarkami

0 (0 ocen)

Pachnąca aromatycznymi przyprawami brukselka w towarzystwie białej cebuli i pieczarek. Potrawę można podać jako sałatkę na ciepło, która uzupełni obiad. Przygotowana w ten sposób brukselka smakuje także zajadana np. z ciemnym pieczywem.

Składniki:

  • 350 g oczyszczonej brukselki
    250 g oczyszczonych pieczarek
    2 duże białe cebule (łącznie 250 g)
    2 łyżki masła
    1 łyżka jasnego sosu sojowego
    1 łyżka soku z cytryny
    1/2 łyżeczki mielonych owoców kolendry
    1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
    posiekana natka pietruszki do przybrania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki Potrawka

Brukselka z cebulą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brukselka z cebulą i pieczarkami 1. Pieczarki pokroić na małe cząstki. Cebule obrać, przekroić na ćwiartki, następnie pokroić w piórka. W garnku rozpuścić masło, dołożyć cebulę i pieczarki, wsypać kolendrę oraz gałkę muszkatołową. Całość dusić 10 min, co jakiś czas mieszając.
  • Brukselka z cebulą i pieczarkami 2. Do zawartości garnka dodać brukselkę w całości, wlać sos sojowy oraz sok z cytryny. Dusić jeszcze ok. 15 min, aż brukselka będzie miękka. Danie doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Podawać na ciepło, posypując gotową potrawę zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować