Makaron z fasolką szparagową, czosnkiem i kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Fasolka szparagowa to jedno z moich ulubionych warzyw. Zazwyczaj przygotowuje ją jako dodatek do obiadu np. fasolka szparagowa w ziołach. Ostatnio miałam ochotę na eksperymenty z tym warzywem i powstał makaron z fasolką szparagową i kurczakiem.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g dowolnego makaronu
    2 piersi z kurczaka
    300 g fasolki szparagowej
    1 marchewka
    400 ml śmietanki 30%
    2 ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    pieprz, sól
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z makaronem

Makaron z fasolką szparagową, czosnkiem i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Nastawiamy dwa garnki z wodą. Jeden na makaron, a drugi na fasolkę.

    2. Fasolkę umyj i odetnij od niej końcówki.

    3. Gdy woda zacznie się gotować wrzuć fasolkę.pokrojoną marchewke oraz makaron, a następnie gotuj je do momentu aż będą al dente.

    4. Kurczaka umyj i pokrój w kostkę lub paski oraz dopraw solą i pieprzem.

    5. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni, a następnie usmaż kurczaka.

    6. Do kurczaka dodaj ugotowany makaron i fasolkę i marchew oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (możesz w tym momencie zamienić patelnię na większy garnek). Do całości dodaj śmietankę i redukuj na wolnym ogniu do uzyskania pożądanej gęstości sosu.

    7. Pod koniec gotowania dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Makaron Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować