Makaron z kurkami i fasolką szparagową

  • wyświetlono: 159 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Witajcie! :) Wracam do Was z nowymi połączeniami, które kocham tworzyć w mojej kuchni. Uwielbiam, gdy w efekcie powstaje niezwykle smaczna i finezyjna całość, ale nadal mogę zachwycać się smakiem poszczególnych składników dania. Dzisiaj zapraszam Was na makaron z kurkami i fasolką szparagową w kremowym sosie śmietankowym. Wspaniale komponują się tu także delikatne i lekko słodkie orzechy nerkowca. Zachwyciło mnie to proste i szybkie w przygotowaniu połączenie, dlatego jeszcze nie raz zagości na moim stole. Gorąco polecam! :)

Kasia Futka
  • 2 porcje
  • 25min
  • Łatwy

Składniki

- makaron tagliatelle
- 200 g świeżych kurek
- 2 cebule szalotki
- 40 g orzechów nerkowca
- garść żółtej fasolki szparagowej
- 100 g śmietany 18%
- 100 g śmietanki kremówki
- mały ząbek czosnku
- plaster masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta białego pieprzu
- sól do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Makaron z kurkami i fasolką szparagową

  • 1. Oczyszczoną fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie około 8 - 10 minut, odcedzamy i krótko polewamy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Fasolka powinna być ugotowana al dente, ponieważ wtedy zachowa najwięcej wartości odżywczych.
  • 2. Kurki płuczemy zimną wodą, a następnie delikatnie osuszamy je na ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki. Na maśle szklimy pokrojone szalotki, a następnie dodajemy kurki, lekko solimy i dusimy około 5 minut na małym ogniu. Całość zalewamy śmietaną 18% oraz kremówką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, orzechy nerkowca, gałkę muszkatołową, biały pieprz oraz sól. Wszystko dusimy jeszcze przez chwilę do momentu zgęstnienia sosu.
  • 3. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron dodajemy wraz fasolką szparagową do powstałego sosu z kurkami, mieszamy i wykładamy na talerze. Życzę smacznego!

Porady

Do sosu możemy dodać także posiekany świeży tymianek lub natkę pietruszki.

Trwa sezon na kurki. Warto sięgać po te grzyby, ponieważ niosą w swoim składzie błonnik, witaminy z grupy B, witaminę C, D, E i H oraz składniki mineralne m.in. żelazo, cynk i potas. Kurki w 90% składają się z wody, a pozostałe 10% stanowią węglowodany, tłuszcze oraz dobrze przyswajalne białka.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tagliatelle z kurkamimakaron z kurkamimakaron z fasolką szparagową

Komentarze

Podobne przepisy

image-0bn7skt

Dodane przez: Paulaemm

Makaron z krewetkami i kurkami

Połączenie jest genialne.

MAKARON Z KURKAMI, CAMEMBERT I WINEM

Dodane przez: peggi

MAKARON Z KURKAMI, CAMEMBERT I WINEM

Chrupkie kurki, aromatyczny sos...

Makaron z dynią i kurkami w sosie śmietanowym z rozmarynem

Dodane przez: mojapasjasmaku

Makaron z dynią i kurkami w sosie śmietanowym...

Dziś w ramach eksperymentu połączyłam...

Makaron  z fasolka  w smieanowo cytrynowym sosie

Dodane przez: Bożena Z.

Makaron z fasolka szparagową w smietanie...

pyszne orzezwiające, szybkie letnie...

Makaron rurki z kurczakiem i kurkami

Dodane przez: Magiel Kuchenny

Makaron rurki z kurczakiem i kurkami

Bardzo smaczne danie. Polecam

makaron z fasolką i gorgonzolą

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Makaron z gorgonzolą i fasolką

zapraszam Was na makaron, który...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.