REKLAMA

Makaron z kurkami i fasolką szparagową

wyświetlono: 815 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Witajcie! :) Wracam do Was z nowymi połączeniami, które kocham tworzyć w mojej kuchni. Uwielbiam, gdy w efekcie powstaje niezwykle smaczna i finezyjna całość, ale nadal mogę zachwycać się smakiem poszczególnych składników dania. Dzisiaj zapraszam Was na makaron z kurkami i fasolką szparagową w kremowym sosie śmietankowym. Wspaniale komponują się tu także delikatne i lekko słodkie orzechy nerkowca. Zachwyciło mnie to proste i szybkie w przygotowaniu połączenie, dlatego jeszcze nie raz zagości na moim stole. Gorąco polecam! :)

opublikowany: 18.07.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 2 osób
  • 25 min
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron tagliatelle
    - 200 g świeżych kurek
    - 2 cebule szalotki
    - 40 g orzechów nerkowca
    - garść żółtej fasolki szparagowej
    - 100 g śmietany 18%
    - 100 g śmietanki kremówki
    - mały ząbek czosnku
    - plaster masła
    - szczypta gałki muszkatołowej
    - szczypta białego pieprzu
    - sól do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczoną fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie około 8 - 10 minut, odcedzamy i krótko polewamy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Fasolka powinna być ugotowana al dente, ponieważ wtedy zachowa najwięcej wartości odżywczych.
  • 2. Kurki płuczemy zimną wodą, a następnie delikatnie osuszamy je na ręczniku papierowym. Małe sztuki pozostawiamy w całości, a te większe kroimy na mniejsze kawałki. Na maśle szklimy pokrojone szalotki, a następnie dodajemy kurki, lekko solimy i dusimy około 5 minut na małym ogniu. Całość zalewamy śmietaną 18% oraz kremówką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, orzechy nerkowca, gałkę muszkatołową, biały pieprz oraz sól. Wszystko dusimy jeszcze przez chwilę do momentu zgęstnienia sosu.
  • 3. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Ugotowany makaron dodajemy wraz fasolką szparagową do powstałego sosu z kurkami, mieszamy i wykładamy na talerze. Życzę smacznego!

Porady

Do sosu możemy dodać także posiekany świeży tymianek lub natkę pietruszki. Trwa sezon na kurki. Warto sięgać po te grzyby, ponieważ niosą w swoim składzie błonnik, witaminy z grupy B, witaminę C, D, E i H oraz składniki mineralne m.in. żelazo, cynk i potas. Kurki w 90% składają się z wody, a pozostałe 10% stanowią węglowodany, tłuszcze oraz dobrze przyswajalne białka.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Cukiereczek Cukiereczek

Makaron z fasolką szparagową

Pyszne danie obiadowe z sezonową fasolką szparagową.

kategoria: dania z makaronem opublikowany: 07.08.2019 | wyświetlono: 810 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: anik9 IMG_0024 (1)

Makaron z fasolką szparagową i mielonym

Proste danie, mięsne a jednak przemyca coś zielonego:)

kategoria: Dania główne opublikowany: 07.09.2018 | wyświetlono: 1312 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kociołek Iwony ki250x250x

Makaron z fasolką szparagową i kurczakiem

Szybkie, sycące i wiosenne danie

kategoria: dania z makaronem opublikowany: 06.06.2014 | wyświetlono: 2819 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE