Makaron z fasolką szparagową

2.5 (4 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Pyszne danie obiadowe z sezonową fasolką szparagową.

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • 300g dowolnego makaronu,
    • 300g fasolki szparagowej,
    • 250g wędzonego boczku,
    • 250g serka mascarpone,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 1 cebula,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • 1 łyżka tartego parmezanu,
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
Wystaw ocenę:

2.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Fasolkę szparagową obieramy. Następnie kroimy każdą fasolkę na 2-3 części. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Boczek (najlepiej kupić w plastrach) kroimy w małą kostkę. Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości, odcedzamy.
    Rozgrzewamy patelnię. Na suchą patelnię wkładamy boczek i cebulę. Smażymy razem kilka minut aż boczek się zarumieni. Wówczas dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę smażymy.
    Zmniejszamy ogień na najmniejszy. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy aż do rozpuszczenia. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Następnie dodajemy fasolkę i makaron. Trzymamy patelnię na małym ogniu i mieszamy. Makaron i fasola powinny pokryć się sosem z mascarpone. Danie zdejmujemy z ognia i od razu podajemy. Każdą porcję posypujemy startym parmezanem i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa Makaron Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować