Makaron z cytrynowo-czosnkowymi drobinkami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Przepis z książki Nigelli Lowson. We Włoszech uprażona bułkę tartą nazywa się il Parmigiano dei poveri czyli parmezanem ubogich. Dzięki dodatkowy cytryny, czosnku i chili te danie ma jednak bogaty smak.

  • 25 min

Składniki:

  • 300g makaronu
    skórka otarta z jednej cytryny oraz sok z 1/2
    50g bułki tartej
    ząbek czosnku
    2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    3 łyżki oliwy
    sól, papryka chili w płatkach, czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania z makaronem

Makaron z cytrynowo-czosnkowymi drobinkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić. Zachować szklankę płynu. Łyżkę oliwy rozgrzać na patelni, Dołożyć skórkę otartą z cytryny i po kilku sekundach bułkę tartą. Prażymy na gorącej patelni aż się zezłoci i przesypujemy na talerz. Odcedzony makaron polewamy dwoma łyżkami oliw z oliwek oraz sokiem z połówki cytryny. Dodajemy płatki chili, czosnek oraz sól do smaku. Dolewamy nieco zachowanego [płyny z gotowania makaronu, tak aby powstała niewielką ilość sosu. Dosypujemy bułkę tarta oraz natkę pietruszki (zachowując nieco do posypania). Całość mieszamy. Na talerzu posypujemy reszta zachowanej bułki z natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka tarta Chili Cytryna Czosnek Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować