Makrela pieczona cytrynowo-czosnkowa

4.47 (188 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Szybki i smaczny sposób na rybę

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 makrela świeża
    5 plastrów cytryny
    3-4 zabki czosnku
    sól, pieprz
    łyżka oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.47 (188 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Ryba

Makrela pieczona cytrynowo-czosnkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makrelę myjemy, odcinamy głowę.
    Nacinamy grzbiet w kilku miejscach.
    Układamy makrelę na folii aluminiowej do pieczenia.
    Wierzch i środek ryby nacieramy olejem, posypujemy sola i pieprzem do smaku.
    Do brzucha nakładamy połowę pokrojonego w plasterki czosnku i 2 plastry cytryny.
    Reszta cytryny i czosnku obkładamy rybę z wierzchu. Zawijamy szczelnie folię aluminiowa i odkładamy rybę na minimum 2 godziny, aby przesiaknęła smakami dodatków.
    Po tym czasie "leżakowania" nagrzewamy piekarnik do 200st.C.
    Pieczemy makrelę ok. 30-40 minut, aż kawałki mięsa będa się bez trudu rozdzielać.

    Rybę podawać na ciepło.

Porady

Do ryby, oprócz czosnku i cytryny, można dodać posiekana natkę pietruszki. Będzie się bardzo fajnie komponować z pozostałymi składnikami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Czosnek Makrela Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować