Makaron domowy

  • wyświetlono: 1100 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wystarczy kilka jajek z wiejskiej hodowli i trochę mąki, by cieszyć się smakiem domowego makaronu.

Kasja1986
  • 120min

Składniki

ok. 350 g mąki
3-4 jajka najlepiej z naturalnego chowu, ilość zależy od mąki

Sposób przygotowania przepisu:

Makaron domowy

  • 1. Do przesianej mąki dodajemy jajka. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto, które powinno ładnie odchodzić od stolnicy. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki. Ciasto dzielimy na trzy części, dwie chowamy pod miską, by nie obsychało.
  • 2. Odkrawany kawałek ciasta, najpierw rozpłaszczamy dłonią, następnie wałkujemy. W miarę potrzeby stolnicę i ciasto oprószamy mąką. Wałkujemy od środka ku brzegom. Placki rozwałkowujemy na grubość 2mm lub cieńsze. Rozwałkowane ciasto rozkładamy na lniane ściereczki i zostawiamy do przesuszenia.
  • 3. Makaron kroimy wedle potrzeby do rosołu jak najcieńszy, do pomidorowej i łazanek może być grubszy, a do lazanii dosyć duże prostokąty.
  • 4. Dobrze wysuszony makaron można przechowywać w papierowych torebkach w suchym miejscu nawet do kilku miesięcy.

Porady

DOMOWY KOLOROWY MAKARON:

ZIELONY: do mąki dodajemy 3 łyżki zmiksowanego szpinaku lub pietruszki.
CZERWONY: do mąki dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego lub 3 łyżki ugotowanego zmiksowanego buraka.
ŻÓŁTY: do roztrzepanych jajek dodajemy łyżeczkę kurkumy.
POMARAŃCZOWY: do mąki dodajemy 3 łyżki drobno startej marchewki

Makaron ziołowy: ciasto zagniatamy z drobno posiekanymi ziołami (pietruszka, szczypiorek, bazylia, oregano).

GOTOWANIE DOMOWEGO MAKARONU I WŁOSKIEGO Z MĄKI DURUM:

- makaron domowy gotujemy w wodzie z dodatkiem oliwy, makaron nie będzie się wtedy sklejał.
- makaron gotujemy w dużym garnku w dużej ilości posolonej wody, na każde 100 g makaronu co najmniej litr wody. Makaron będzie miał miejsce na powiększenie objętości i nie sklei się.
- makaron wkładamy do wrzącej wody i z początku nie nie zmniejszamy temperatury, by nie przerwać gotowania.
- na początku makaron kilkakrotnie mieszamy by nie przywarł do dna garnka
- potem temperaturę trochę zmniejszamy i mieszamy od czasu do czasu
- ugotowany makaron natychmiast odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą przez co zostanie zatrzymane jego dalsze miękniecie. Makaronu włoskiego z mąki durum nie płuczemy od razu mieszamy z sosem i serem.
- domowego makaronu nie gotujemy al dente, gdyż nie ma takiej twardości jak makaron włoski.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzudania_dla_urodyszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylakluskipastyMakaronykuchnia_polskakuchnia_wloska

Komentarze

Podobne przepisy

Domowy makaron do rosołu

Dodane przez: rena123

Domowy makaron do rosołu

W moim rodzinnym domu zawsze rosół...

Domowy makaron.

Dodane przez: BABECZKA 35

Domowy makaron

Nie ma co ukrywać,że domowy makaron...

Makaron domowy

Dodane przez: rzelkazag

Domowy makaron z kurkumą

Dobry makaron to podstawa pysznego...

Domowy makaron

Dodane przez: Beata07

Domowy makaron

Własnoręcznie przygotowany makaron...

Domowy makaron

Dodane przez: rzelkazag

Domowy makaron

Jedni robią go z samej mąki i jajek,...

Domowy makaron

Dodane przez: peggi

Domowy makaron

Taki makaron robiła moja babcia,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE