Nie ma co ukrywać,że domowy makaron jest najlepszy.Wystarczy poświęcić trochę czasu.Makaron jest świetnym dodatkiem do rosołu lub zup.Może nie wyszedł mi tak cieniutki jak chciałam,ale wyszedł bardzo pyszny.
2 godz. 30 min
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3 duże jajka
szczypta soli
dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
sól do gotowania
2.Następnie zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny.
3.Ciasto dzielimy na kilka części.Każdą część cienko wałkujemy,kroimy w prostokąty,układamy jeden na drugim i kroimy.
4.Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy,zostawiamy na około pół godziny żeby trochę przesechł.Od czasu do czasu mieszamy,żeby się nie posklejał.
5.Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
6.Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.Dokładnie osączamy z wody i mieszamy,żeby się nie posklejał.
Komentarze