Domowy makaron

4.5 (155 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Nie ma co ukrywać,że domowy makaron jest najlepszy.Wystarczy poświęcić trochę czasu.Makaron jest świetnym dodatkiem do rosołu lub zup.Może nie wyszedł mi tak cieniutki jak chciałam,ale wyszedł bardzo pyszny.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    3 duże jajka
    szczypta soli

    dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    sól do gotowania
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Domowy makaron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki. 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę,robimy dołek wbijamy jajka,dodajemy sól.
  • Ciasto. 2. Następnie zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny.
  • Wałkowanie i krojenie. 3. Ciasto dzielimy na kilka części.Każdą część cienko wałkujemy,kroimy w prostokąty,układamy jeden na drugim i kroimy.
  • Makaron. 4. Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy,zostawiamy na około pół godziny żeby trochę przesechł.Od czasu do czasu mieszamy,żeby się nie posklejał.
  • Gotowanie. 5. Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  • Ugotowany. 6. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.Dokładnie osączamy z wody i mieszamy,żeby się nie posklejał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować