Łubin po bretońsku

5 (1 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Fasolkę zastąpiłam ziarnami łubinu (oczywiście jadalnego) i wyszła pyszna potrawka. Mimo podobnego wyglądu do tradycyjnej fasolki po bretońsku zaskakuje słodkim smakiem i jędrną konsystencją.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pętko wiejskiej kiełbasy
    600-700 g łubinu, po odcedzeniu z zalewy solankowej
    2-3 szalotki
    marchewka
    pietruszka (korzeń)
    chili
    kawałek imbiru
    kawałek kurkumy
    2 ząbki czosnku
    kilka ziaren angielskich
    kilka świeżych listków laurowych
    pieprz kolorowy
    pieprz ziołowy
    majeranek
    sól ziołowa
    kumin
    sos worcester
    łyżka masła
    800 g przecieru pomidorowego

    szczypiorek do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łubin po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle podsmażamy starty, imbir, kurkumę oraz czosnek, dodajemy drobno pokrojone szalotki, marchewkę i pietruszkę, chwilę podsmażamy. Do warzyw dodajemy chili, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy i kumin, dodajemy pokrojoną kiełbasę, chwilę wszystko podsmażamy. Wsypujemy łubin, zalewamy 200 ml wody, dusimy pod przykryciem 10 minut.
    Wlewamy przecier pomidorowy i dusimy kolejne 10 minut. Doprawiamy solą ziołową, sosem worcester, pieprzem kolorowym oraz majerankiem.

    Podajemy posypane szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować