• 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Kawałki łososia panierowane w ziołach upieczone w piekarniku wraz z zielonymi warzywami, podane z kaszą na sypko i zielona surówką.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3x150 g łososia
    sok z 1/2 cytryny
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1 cukinia
    1 zielona papryka
    1 biała cebula
    3 ząbki czosnku
    oliwa z oliwek
    sól, pieprz do smaku
    na surówkę:
    1 sałata rzymska
    1 świeży ogórek
    1 biała cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sok z cytryny – do smaku
    sól, pieprz, oregano – do smaku
    dodatkowo:
    100 ml kaszy perłowej
    1 marchewka
    1/2 cebuli - opcjonalnie
    1 ząbek czosnku - opcjonalnie
    2 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Łosoś z piekarnika

Łosoś na zielono. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łosoś na zielono 1. Łososia umyć, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, skropić cytryną.
    Pietruszkę opłukać, osuszyć, posiekać i wymieszać z suszonymi ziołami.
    Rybę panierować w mieszance ziół i odstawić do lodówki na 2 godziny.
    Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, paprykę i cukinię na większe kawałki, czosnek na plasterki.
    Dno i boki naczynia żaroodpornego wysmarować oliwą.
    Na dnie naczynia ułożyć kawałki łososia, na łososia rozłożyć przygotowane wcześniej warzywa, wierzch skropić oliwą, posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 min.
  • kasza do łososia 2. Kaszę wypłukać, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zagotować 250 ml wody ze szczyptą soli i jedną łyżką oliwy, dodać kaszę i marchewkę, doprowadzić do wrzenia, zamieszać, przykryć garnek pokrywą, zmniejszyć ogień do minimum i pozostawić kaszę do wchłonięcia wody. Można dodatkowo posiekaną cebulę z czosnkiem zeszklić na łyżce oliwy, następnie dodać ugotowaną kaszę i razem chwilę smażyć.
  • Łosoś na zielono 3. Warzywa na surówkę opłukać, osuszyć, rozdrobnić doprawić solą, pieprzem, oregano, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, wymieszać i na chwilę odstawić.
    Łososia podawać z zielonymi warzywami, zieloną surówką i kasza ugotowaną na sypko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować