Łosoś na zielono. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia umyć, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, skropić cytryną.
Pietruszkę opłukać, osuszyć, posiekać i wymieszać z suszonymi ziołami.
Rybę panierować w mieszance ziół i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, paprykę i cukinię na większe kawałki, czosnek na plasterki.
Dno i boki naczynia żaroodpornego wysmarować oliwą.
Na dnie naczynia ułożyć kawałki łososia, na łososia rozłożyć przygotowane wcześniej warzywa, wierzch skropić oliwą, posolić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 min.
2.Kaszę wypłukać, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zagotować 250 ml wody ze szczyptą soli i jedną łyżką oliwy, dodać kaszę i marchewkę, doprowadzić do wrzenia, zamieszać, przykryć garnek pokrywą, zmniejszyć ogień do minimum i pozostawić kaszę do wchłonięcia wody. Można dodatkowo posiekaną cebulę z czosnkiem zeszklić na łyżce oliwy, następnie dodać ugotowaną kaszę i razem chwilę smażyć.
3.Warzywa na surówkę opłukać, osuszyć, rozdrobnić doprawić solą, pieprzem, oregano, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, wymieszać i na chwilę odstawić.
Łososia podawać z zielonymi warzywami, zieloną surówką i kasza ugotowaną na sypko.
Komentarze