Łosoś na parze to szybkie, smaczne i proste do zrobienia danie. Dzięki parowaniu ryba jest soczysta i pełna smaku. Doprawiamy ją prosto, sokiem z cytryny i kilkoma przyprawami. Siła tego dania tkwi bowiem właśnie w jego prostocie. Łosoś na parze to pyszna propozycja na lekki obiad. Sprawdź, jak zrobić łososia na parze!
4.84 (156 ocen)
Porady
Sól nie jest zdrowa, więc robiąc łososia na parze nie musimy jej dawać wcale. Można również zamiast bezpośrednio na rybę, osolić nieco wodę, nad którą łososia gotujemy.
Łosoś gotowany na parze to pyszne danie, nie tylko dla osób na diecie. Najlepiej podać go ze świeżymi, pieczonymi lub gotowanymi warzywami. Filet z łososia na parze dobrze komponuje się z ziemniakami, ale także z zielonymi sałatami, szparagami czy pomidorami.
Ile kalorii ma łosoś na parze? W 100 g łosoś na parze ma około 230 kcal.
Aby przygotować łososia na parze będziemy potrzebować sprzętu do gotowania na parze. W zależności od tego, co i jak często przygotowujemy tą metodą, możemy wybrać różne rozwiązania. Najprostszym będzie kupienie specjalnej wkładki do garnka. Może mieć ona formę kolorowego sitka, które wkładamy do środka garnka lub zawieszamy na jego krawędzi. W sklepach znajdziemy też metalowe koszyczki, często w komplecie z garnkami – garnków można też używać do gotowania nie tylko na parze. Jeśli dużo produktów spożywczych przygotowujemy na parze, warto zainwestować w profesjonalny parowar. Dzięki kilku poziomom możemy za jednym zamachem przygotować mięso lub rybę oraz warzywa.
Komentarze