Łosoś na parze

4.84 (156 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Łosoś na parze to szybkie, smaczne i proste do zrobienia danie. Dzięki parowaniu ryba jest soczysta i pełna smaku. Doprawiamy ją prosto, sokiem z cytryny i kilkoma przyprawami. Siła tego dania tkwi bowiem właśnie w jego prostocie. Łosoś na parze to pyszna propozycja na lekki obiad. Sprawdź, jak zrobić łososia na parze!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • filet z łososia (około 400g)
    1 cytryna
    przyprawy: pieprz cytrynowy, sól, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.84 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z łososia umyć, przełożyć do głębszego talerza lub innego naczynia. Pół cytryny wycisnąć na łososia, a pozostałe pół pokroić w krążki i ułożyć na rybie. Całość owinąć folią do żywności i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
  • 2. Po wyjęciu ryby z lodówki poobracać ją w cytrynie, tak żeby była nią dobrze nasączona. Jak przyprawić łososia na parze? Rybę posypać pieprzem cytrynowym, ziołami prowansalskimi i bardzo małą ilością soli. Wszystko podociskać, tak żeby zioła przykleiły się do łososia. Ile gotować łososia na parze? Tak przygotowaną rybę gotować na parze przez 12 minut. Łosoś na parze gotowy! Ja korzystam z garnków, ale jeżeli ktoś korzysta z parowaru, to czas jest nieco dłuższy.

Porady

Sól nie jest zdrowa, więc robiąc łososia na parze nie musimy jej dawać wcale. Można również zamiast bezpośrednio na rybę, osolić nieco wodę, nad którą łososia gotujemy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Notka redakcyjna

Łosoś na parze – przepis

Łosoś gotowany na parze to pyszne danie, nie tylko dla osób na diecie. Najlepiej podać go ze świeżymi, pieczonymi lub gotowanymi warzywami. Filet z łososia na parze dobrze komponuje się z ziemniakami, ale także z zielonymi sałatami, szparagami czy pomidorami.

Ile kalorii ma łosoś na parze? W 100 g łosoś na parze ma około 230 kcal.

Jak zrobić łososia na parze?

Aby przygotować łososia na parze będziemy potrzebować sprzętu do gotowania na parze. W zależności od tego, co i jak często przygotowujemy tą metodą, możemy wybrać różne rozwiązania. Najprostszym będzie kupienie specjalnej wkładki do garnka. Może mieć ona formę kolorowego sitka, które wkładamy do środka garnka lub zawieszamy na jego krawędzi. W sklepach znajdziemy też metalowe koszyczki, często w komplecie z garnkami – garnków można też używać do gotowania nie tylko na parze. Jeśli dużo produktów spożywczych przygotowujemy na parze, warto zainwestować w profesjonalny parowar. Dzięki kilku poziomom możemy za jednym zamachem przygotować mięso lub rybę oraz warzywa.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować