Łosoś na parze

  • wyświetlono: 10478 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

Łosoś na parze to szybkie, smaczne i proste do zrobienia danie. Dzięki parowaniu ryba jest soczysta i pełna smaku. Doprawiamy ją prosto, sokiem z cytryny i kilkoma przyprawami. Siła tego dania tkwi bowiem właśnie w jego prostocie. Łosoś na parze to pyszna propozycja na lekki obiad. Sprawdź, jak zrobić łososia na parze!

profilowe_1
  • 80min

Składniki

filet z łososia (około 400g)
1 cytryna
przyprawy: pieprz cytrynowy, sól, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania przepisu:

Łosoś na parze

  • 1. Filet z łososia umyć, przełożyć do głębszego talerza lub innego naczynia. Pół cytryny wycisnąć na łososia, a pozostałe pół pokroić w krążki i ułożyć na rybie. Całość owinąć folią do żywności i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
  • 2. Po wyjęciu ryby z lodówki poobracać ją w cytrynie, tak żeby była nią dobrze nasączona. Jak przyprawić łososia na parze? Rybę posypać pieprzem cytrynowym, ziołami prowansalskimi i bardzo małą ilością soli. Wszystko podociskać, tak żeby zioła przykleiły się do łososia. Ile gotować łososia na parze? Tak przygotowaną rybę gotować na parze przez 12 minut. Łosoś na parze gotowy! Ja korzystam z garnków, ale jeżeli ktoś korzysta z parowaru, to czas jest nieco dłuższy.

Łosoś na parze – przepis

Łosoś gotowany na parze to pyszne danie, nie tylko dla osób na diecie. Najlepiej podać go ze świeżymi, pieczonymi lub gotowanymi warzywami. Filet z łososia na parze dobrze komponuje się z ziemniakami, ale także z zielonymi sałatami, szparagami czy pomidorami.

Ile kalorii ma łosoś na parze? W 100 g łosoś na parze ma około 230 kcal.

Jak zrobić łososia na parze?

Aby przygotować łososia na parze będziemy potrzebować sprzętu do gotowania na parze. W zależności od tego, co i jak często przygotowujemy tą metodą, możemy wybrać różne rozwiązania. Najprostszym będzie kupienie specjalnej wkładki do garnka. Może mieć ona formę kolorowego sitka, które wkładamy do środka garnka lub zawieszamy na jego krawędzi. W sklepach znajdziemy też metalowe koszyczki, często w komplecie z garnkami – garnków można też używać do gotowania nie tylko na parze. Jeśli dużo produktów spożywczych przygotowujemy na parze, warto zainwestować w profesjonalny parowar. Dzięki kilku poziomom możemy za jednym zamachem przygotować mięso lub rybę oraz warzywa.

Porady

Sól nie jest zdrowa, więc robiąc łososia na parze nie musimy jej dawać wcale. Można również zamiast bezpośrednio na rybę, osolić nieco wodę, nad którą łososia gotujemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodyłosoś na parze

Komentarze

Podobne przepisy

Łosoś na parze z salsą paprykową

Dodane przez: Kasia_S

Łosoś na parze z salsą paprykową

podany z ryżem stanowi bardzo smaczny...

łosoś

Dodane przez: Kasja1986

Łosoś i warzywne spaghetti gotowane na parze

Krucha i delikatna ryba podana...

Kurczak gotowany na parze

Dodane przez: PatrycjaR

Kurczak na parze

Uwielbiam kurczaka w każdej postaci,...

Wieprzowina gotowana na parze

Dodane przez: Megg

Wieprzowina gotowana na parze

Wieprzowina gotowana na parze przepyszna,...

ryba z warzywami na parze

Dodane przez: blog_magicznezyciemarty

Ryba z warzywami na parze

Dzisiaj propozycja na lekki i pyszny...

kurczak z warzywami na parze

Dodane przez: anka1988

Kurczak z warzywami na parze

Dania gotowane na parze są nie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE