Ta wersja bezy jest łatwiejsza do zrobienia niż beza tradycyjna. Lizaki i inne drobne ozdoby utrzymały pięknie swój kształt i nie popękały podczas suszenia.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
3 białka w temp. Pokojowej (1 białko o wadze 30g)
180g cukru drobnego
Lizaki bezowe na bezie szwajcarskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka z cukrem umieścić w misce i postawić na garnku z lekko gotującą się wodą i cały czas mieszać, aż cukier się rozpuści, a masa uzyska temp. 65 st.
2.Zdjąć bezę z palnika, przelać do misy i ubijać na najwyższych obrotach tak długo, aż misa w dotyku będzie miała temp. pokojową, a beza będzie miała sztywną i lśniącą konsystencję. Po wyjęciu mieszadła czubek bezy musi być bardzo sztywny i ostry
3.Po ubiciu bezy można ją dowolnie zabarwić barwnikiem spożywczym.
4.Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać na blaszkę z papierem do pieczenia. Na środku powinien być patyk, na który nakładamy bezę. Nie można go dołożyć później.
5.Bezy należy suszyć około 3-4 godzin w temp. 90 stopni termoobieg. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku. Następnie przełożyć do szczelnego pojemnika.
Komentarze