Lizaki bezowe na bezie szwajcarskiej

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ta wersja bezy jest łatwiejsza do zrobienia niż beza tradycyjna. Lizaki i inne drobne ozdoby utrzymały pięknie swój kształt i nie popękały podczas suszenia.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 białka w temp. Pokojowej (1 białko o wadze 30g)
    180g cukru drobnego

    Barwniki spożywcze
    Posypka dekoracyjna
    Słomki papierowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Bezy Beza Lizaki

Lizaki bezowe na bezie szwajcarskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka z cukrem umieścić w misce i postawić na garnku z lekko gotującą się wodą i cały czas mieszać, aż cukier się rozpuści, a masa uzyska temp. 65 st.
  • 2. Zdjąć bezę z palnika, przelać do misy i ubijać na najwyższych obrotach tak długo, aż misa w dotyku będzie miała temp. pokojową, a beza będzie miała sztywną i lśniącą konsystencję. Po wyjęciu mieszadła czubek bezy musi być bardzo sztywny i ostry
  • 3. Po ubiciu bezy można ją dowolnie zabarwić barwnikiem spożywczym.
  • 4. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać na blaszkę z papierem do pieczenia. Na środku powinien być patyk, na który nakładamy bezę. Nie można go dołożyć później.
  • 5. Bezy należy suszyć około 3-4 godzin w temp. 90 stopni termoobieg. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku. Następnie przełożyć do szczelnego pojemnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować