lizaki bezowe

5 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Małe słodkości dla dzieci. Mogą być też dekoracją tortu lub deseru

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 125g białek (ok 4 szt)
    250g cukru
    100 g cukru pudru

    Papierowe słomki lub wykałaczki
    Ewentualnie barwnik i kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza Lizaki Jajko Przekąski

Lizaki bezowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier z białkiem podgrzewamy nad kąpielą wodną do momentu rozpuszczenia cukru.
    Po rozpuszczeniu cukru ubijamy na sztywną pianę. Na koniec dodajemy cukier puder.
    Pianę dzielimy na 3 porcje. Pierwszą porcję białej piany przekładamy do worka cukierniczego z tylką,
    Do drugiej porcji dodajemy odrobinę barwnika i równie przekładamy do worka cukierniczego z tylką.
    Do trzeciej porcji dodajemy więcej barwnika i również przekładamy do worka cukierniczego z tylką.
    Wycisnąć z rękawa trochę piany bezowej na słomki i układać je w odstępach na papierze do pieczenia. Wyciskać pianę bezową, robiąc dowolne kształty lizaków.
    Suszyć w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 80 C przez ok. 2,5 h.

Porady

można użyć różnego koloru barwników

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Cukier puder Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować