Lizaki BEZOWE

  • wyświetlono: 208 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Lizaki bezowe są teraz hitem na przyjęciach urodzinowych , ślubach, komuniach - jest to miły i słodki dodatek jako podziękowanie dla naszych gości. Lizaki można zrobić pod kolor wystroju naszego przyjęcia lub w różnych kształtach. Moja córka jak i ja uwielbiamy je chrupać. Co ważne zawsze po upieczeniu lizaki bezowe musimy szczelnie zamknąć w pojemniku lub włożyć każdą sztukę w folię celofanową wtedy mamy pewność ,ze lizaki będą chrupiące.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 12 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

125 gramów białka z jajka kurzego
(1 jajko typu L waży ok 30-35 gramów więc można użyć 4 białka),
250 gramów drobnego cukru,
100 gramów przesianego cukru pudru,
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
barwnik spożywczy

Sposób przygotowania przepisu:

Lizaki BEZOWE

  • Lizaki BEZOWE1. 125 gramów białka wlać do miski (1 białko z jajka L waży ok 35 gramów).
    Położyć miskę z białkami i cukrem na garnku z gotującą się wodą na małym gazie. Mieszać wszystko ok 5-8 minut, aż się cukier dokładnie się rozpuści (najlepiej sprawdzić w palcach czy nie czuć cukru).
  • Lizaki BEZOWE2. Zdjąć miskę, przelać rozpuszczone białka z cukrem do misy robota i ubijać jeszcze ciepłe białka na największej prędkości. Beza musi być bardzo gęsta i od ubijania zimna. Ja ubijam ok 8-10 minut.
  • Lizaki BEZOWE3. Na koniec wsypujemy 100 gramów cukru pudru, mąkę i mieszamy minutkę. Na tym etapie barwimy bezę na dowolny kolor. Jeśli chcemy kilka kolorów to podziel masę na kilka miseczek i dodaj do każdej miseczki inny kolor barwnika.
  • Lizaki BEZOWE4. Masę z białek przekładam do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki typu 1M lub 2D.
  • Lizaki BEZOWE5. Na dużą blachę od piekarnika dajemy papier do pieczenia, wyduszam małą gwiazdkę z masy bezowej i przyklejam do niej patyczek. Następnie robię 2 obroty w prawą bez odrywania ręki tworząc okrągłego lizaka. Można lizaki posypać przed pieczeniem posypką cukrową.
    Suszymy w 70 stopniach przez 2,5-3 godziny grzałka góra-dół bez termoobiegu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Jajkabezaurodzinydla dziecibezydomowe słodyczebiałkobezikilizaki bezowe

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche ciasteczka bezowe.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kruche ciasteczka-bezowe.

Bardzo kruche ciasteczka z bardzo...

bezowe z orzechami

Dodane przez: capri

ciasteczka bezowe z orzechami

Leciuteńkie, pełne orzechów ciasteczka...

Kokosowo - bezowe ciasteczka.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kokosowo - bezowe ciasteczka

Bardzo słodkie i szybkie w wykonaniu,gdy...

Bezy czy bezowe ciasteczka?

Dodane przez: dorota w

Bezy czy bezowe ciasteczka?

Ciasteczka bezowe o smaku kaszki...

Ciastka bezowe z orzechami

Dodane przez: Basiliana

Ciastka bezowe z orzechami

Szybkie w wykonaniu, chrupiące...

Bezowe choinki

Dodane przez: kada

Bezowo - ciasteczkowe choinki

Słodka ozdoba świątecznego stołu!...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE