Bezowe lizaki - kwiatuszki

4.49 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Beziki w niecodziennym wydaniu :) szczególnie przypadną do gustu naszym małym łasuchom. Świetnie sprawdzają się na dziecięcych przyjęciach.

  • 2 godz. 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 białka
    12,5 dag cukru
    5 dag cukru pudru
    barwnik spożywczy: żółty, czerwony
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Beza Lizaki

Bezowe lizaki - kwiatuszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka i cukier kryształ wymieszać rózgą. Podgrzewać delikatnie w kąpieli wodnej, tak żeby cukier się rozpuścił.
  • 2. Białko przelać do miksera, ubijać na najwyższych obrotach ok 7 min. na gęstą masę.
  • 3. Dodać cukier puder, ubijać ok 2 min na najniższych obrotach.
  • 4. Gotową bezę podzielić na 3 części. Białej zostawić najmniej. Pozostałe zabarwic odrobiną barwnika żelowego na żółto i czerwono.
  • 5. Białą bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką- różą.
  • 6. Wyciskać okręgi na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia -jako środki kwiatków.
  • 7. To samo zrobić z żółtą i czerwoną bezą. Dookoła białej wycisnąć żółty okręg i na zewnątrz czerwony.
  • 8. W każdego kwiatka wsunąć wykałaczkę do szaszłyków.
  • 9. Suszyć w piekarniku z termoobiegiem w 70 stopniach przez 150 min.
  • 10. Gotowe lizaki ozdobić zielonymi listkami wyciętymi z kartonu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować