Linguine z tuńczykiem, szpinakiem i pomidorami

5 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Obłędny makaron z tuńczykiem w oliwie, szpinakiem i pomidorkami. Pikantny, wyrazisty w smaku, idealnie doprawiony.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g czarnego makaronu linguine
    1 puszka tuńczyka w oliwie z oliwek
    200 g pomidorków koktajlowych
    2 spore garście szpinaku baby
    1 duży ząbek czosnku
    1 mała cebula
    świeżo zmielona sól morska (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    chili w płatkach (do smaku)
    1 łyżeczka czosnku w płatkach
    Dodatkowo (do podania):
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    3 łyżki grana padano w wiórkach
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb Dania z makaronem

Linguine z tuńczykiem, szpinakiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni podgrzać oliwę z tuńczyka. Dodać bardzo drobno posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Chwilę podsmażyć. Dodać szpinak i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Smażyć krótką chwilę i dodać tuńczyka. Wymieszać. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Na patelnię wlać 1/4 szklanki wody z makaronu. Makron odcedzić i przełożyć na patelnię. Doprawić solą, pieprzem, chili i płatkami czosnku. Makaron podawać od razu po przygotowaniu z wiórkami sera i posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tuńczyk Makaron Pomidorki koktajlowe Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować