Obłędny makaron z tuńczykiem w oliwie, szpinakiem i pomidorkami. Pikantny, wyrazisty w smaku, idealnie doprawiony.
20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
200 g czarnego makaronu linguine
1 puszka tuńczyka w oliwie z oliwek
200 g pomidorków koktajlowych
2 spore garście szpinaku baby
1 duży ząbek czosnku
1 mała cebula
świeżo zmielona sól morska (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
chili w płatkach (do smaku)
1 łyżeczka czosnku w płatkach
Dodatkowo (do podania):
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki grana padano w wiórkach
Linguine z tuńczykiem, szpinakiem i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni podgrzać oliwę z tuńczyka. Dodać bardzo drobno posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Chwilę podsmażyć. Dodać szpinak i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Smażyć krótką chwilę i dodać tuńczyka. Wymieszać. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Na patelnię wlać 1/4 szklanki wody z makaronu. Makron odcedzić i przełożyć na patelnię. Doprawić solą, pieprzem, chili i płatkami czosnku. Makaron podawać od razu po przygotowaniu z wiórkami sera i posiekaną natką pietruszki.
Komentarze