Letnia zupa z młodych buraczków- botwinka

4.5 (200 ocen)

  • 30 min

Ulubiona zupa z pierwszych, młodziutkich buraczków- smak dzieciństwa.

  • 30 min

Składniki:

  • 370 g młodej botwinki: buraczki razem z liśćmi
    sól, biały pieprz, sok z cytryny- do smaku
    2 ząbki czosnku
    2 czubate łyżki masła
    zielony koperek

    Zaprawka:
    2 czubate łyżki niezbyt kwaśnej śmietany
    1 łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Letnia zupa z młodych buraczków- botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • młoda botwinka 1. Buraczki razem z liśćmi myjemy dokładnie.
  • botwinka w garnku z wodą 2. Kroimy drobno, zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości.
    Doprawiamy do smaku. Dodajemy masło.
  • zaprawka do botwinki 3. Robimy zaprawkę z mąki i śmietany. Dokładnie mieszamy. Wlewamy nieco gorącej zupy, aby nie porobiły się grudki.
    Zaprawkę wlewamy do zupy. Krótko zagotowujemy.
  • koperek wyhodowany na balkonie 4. Na końcu do zupy dodajemy posiekany koperek.
  • zupa z młodych buraczków 5. Zupę podajemy na gorąco z młodymi ziemniakami.
  • zupa z młodych buraczków 6. Smacznego :)

Porady

Zupa nie powinna być zbyt rzadka, ani za gęsta, wody dolewamy z umiarem. Zupę możemy podawać także z jajkiem na twardo. Można okrasić świeżymi skwarkami. Śmietanę zastąpić jogurtem naturalnym. Sok z cytryny albo kwaskiem cytrynowym lub octem. Koperek- innymi świeżymi ziołami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować