Jarski chłodnik z młodych buraczków

3 (1 ocen)

  • 2 godz.

Kiedy słońce zaświeci goręcej polecam na danie obiadowe zaserwować domownikom chłodnik z młodych buraczków, jest pyszny i niskokaloryczny. :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • -1l zsiadłego mleka lub kefiru
    -2 większe lub 3 mniejsze buraczki
    -świeży ogórek
    -pęczek rzodkiewek
    -3 jajka ugotowane na twardo
    -koperek
    -szczypiorek
    -sól, pieprz (do smaku)
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Jarski chłodnik z młodych buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rondelka, zalać szklanką wody i ugotować do miękkości. Następnie ostudzić.
  • 2. Ogórek i rzodkiewkę umyć, obrać i pokroić w drobne półplasterki. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać.
  • 3. Mleko lub kefir połączyć z buraczkami (łącznie z wodą z gotowania buraków), rzodkiewką i ogórkiem. Doprawić do smaku, według uznania.
  • 4. Wstawić do lodówki do momentu schłodzenia.
  • 5. Chłodnik podajemy z przeciętym na pół jajkiem, posypujemy szczypiorkiem i koperkiem.

Porady

1. Jeżeli ktoś lubi treściwsze posiłki, chłodnik można podawać z ugotowanymi lub upieczonymi młodymi ziemniaczkami. 2. Istnieje również mięsna odsłona chłodnika z burakami. Zamiast rzodkiewek, można dodać pokrojoną w plasterki chudą wędlinę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować