Pyszna alternatywa dla tradycyjnego banoffee. Idealne dla osób, które ograniczają spożycie cukru.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
200 g ciastek typu digestive
75 g masła/oleju kokosowego
3 duże banany
2 puszki bardzo mocno schłodzonego mleka kokosowego
200 g daktyli
3 łyżki masła orzechowego
1 łyżka soku z cytryny
200 ml wrzątku
ciemne kakao
Lekkie banoffee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka rozdrabniamy na pył. Lekko podgrzewamy masło i mieszamy z ciastkami. Powinny uzyskać konsystencję mokrego piasku. Małą tortownicę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wysypujemy ciastka i przy pomocy szklanki wylepiamy nimi spód i boki.
Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10 minut.
2.Daktyle i 5 łyżek wody, w której się moczyły miksujemy na gładko w rozdrabniaczu. Odkładamy 2 łyżki przygotowanej masy. Do reszty dodajemy masło orzechowe i ponownie miksujemy.
2 banany kroimy na grube kawałki i stawiamy je pionowo na wyłożonym spodzie. Polewamy sokiem z cytryny.
Dokładnie rozprowadzamy przygotowany karmel daktylowy.
3.Stałą część mleka kokosowego umieszczamy w misce, dodajemy 2 łyżki zmiksowanych daktyli i ubijamy przez 2-3 minuty. Wykładamy jako kolejną warstwę.
4.Pozostałego banana kroimy w plastry i kładziemy na wierzchu. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę, Przed podaniem posypujemy kakao. Smacznego!
Komentarze