Deser banoffee

  • wyświetlono: 619 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Pyszny, słodki deser bananowy. Aby było szybciej można użyć gotowej masy krówkowej :)

IMG_3480
  • 4 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

ok 10 herbatników

2 banany


Krem:

250 g mascarpone

200 ml śmietanki 30%

2 łyżki cukru pudru


Karmel:

200 ml śmietanki 30%

6 łyżek cukru trzcinowego

2 łyżki masła

Sposób przygotowania przepisu:

Deser banoffee

  • 1. Karmel: w rondelku z grubym dnem rozpuścić śmietankę, masło i cukier. Podgrzewać mieszając do czasu aż sos trochę zgęstnieje i nabierze bursztynowego koloru. Odstawić do ostygnięcia.

    Krem: Mascarpone, śmietankę i cukier ubić na puszystą masę. Herbatniki drobno pokruszyć, banany pokroić w plasterki.

    W pucharkach układać warstwy herbatników, kremu, bananów i karmelu.

Porady

Uwaga, gorący karmel może mocno parzyć.
Jeśli deser robimy na długo przed podaniem, warto banany skropić sokiem z cytryny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bananykarmelherbatnikimascarponesmietankabanoffeedomowy karmel

Komentarze

Podobne przepisy

Banoffee pie z czekoladą

Dodane przez: mojapasjasmaku

Banoffee pie z czekoladą

Czy są tu jacyś fani ciast bez...

mini banoffe

Dodane przez: Cynamonowy Pył

Mini Banoffee

Sama słodycz!

image-094iccd

Dodane przez: gwiazdeczka462

Babeczki à la banoffee

Pomysł na babeczki zaczerpnęłam...

Banoffee czyli słodka rozpusta

Dodane przez: igraszki losu

Ciasto Banoffee

Ciasto totalnie słodkie. Kruche...

Mini banoffee

Dodane przez: PolskaGotuje

Mini banoffee, czyli kawałeczki nieba

Upichciliśmy mini banoffee. Nie...

image-0nfb0pr

Dodane przez: KASIA113

Banoffee na biszkopcie moja wersja

Pyszne ciasto które zachwyca swoim...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE