Daktylowe banoffee

3 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto słodzone daktylami, z kremem na bazie mleka kokosowego. Wystarczy nieduży kawałek, aby zaspokoić apetyt na słodkie.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g ciastek owsianych/zbożowych/herbatników
    75 g masła/oleju kokosowego
    4 banany
    2 puszki bardzo mocno schłodzonego mleka kokosowego z częścią stałą
    200 g daktyli bez pestek
    3 czubate łyżki masła orzechowego
    1 łyżka soku z cytryny
    200 ml wrzątku + 4 łyżki wody
    50 g ulubionej czekolady
    szczypta soli himalajskiej
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Daktylowe banoffee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka rozdrabniamy na pył. Lekko podgrzewamy masło i łączymy. Ciastka z masłem powinny uzyskać konsystencję mokrego piasku. Na dno małej tortownicy (20 cm) wysypujemy ciastka i przy pomocy spodu szklanki wylepiamy nimi spód.
    Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10 minut. Miksujemy je na gładko w rozdrabniaczu z dodatkowymi 4 łyżkami wody. Dodajemy masło orzechowe, sól i ponownie miksujemy. 3 łyżki masy wykładamy na spód i lekko rozprowadzamy. Banany kroimy na grube kawałki i stawiamy je pionowo na spodzie. Polewamy sokiem z cytryny. Dokładnie rozprowadzamy karmel daktylowy, zostawiając jeszcze 2 łyżki. Stałą część mleka kokosowego umieszczamy w misce, dodajemy pozostawione, zmiksowane daktyle i ubijamy przez 2-3 minuty. Wykładamy jako kolejną warstwę. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem posypujemy drobno startą czekoladą. Podajemy schłodzone i przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować