Pyszne ciasto słodzone daktylami, z kremem na bazie mleka kokosowego. Wystarczy nieduży kawałek, aby zaspokoić apetyt na słodkie.
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
200 g ciastek owsianych/zbożowych/herbatników
75 g masła/oleju kokosowego
4 banany
2 puszki bardzo mocno schłodzonego mleka kokosowego z częścią stałą
200 g daktyli bez pestek
3 czubate łyżki masła orzechowego
1 łyżka soku z cytryny
200 ml wrzątku + 4 łyżki wody
50 g ulubionej czekolady
szczypta soli himalajskiej
Daktylowe banoffee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka rozdrabniamy na pył. Lekko podgrzewamy masło i łączymy. Ciastka z masłem powinny uzyskać konsystencję mokrego piasku. Na dno małej tortownicy (20 cm) wysypujemy ciastka i przy pomocy spodu szklanki wylepiamy nimi spód.
Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10 minut. Miksujemy je na gładko w rozdrabniaczu z dodatkowymi 4 łyżkami wody. Dodajemy masło orzechowe, sól i ponownie miksujemy. 3 łyżki masy wykładamy na spód i lekko rozprowadzamy. Banany kroimy na grube kawałki i stawiamy je pionowo na spodzie. Polewamy sokiem z cytryny. Dokładnie rozprowadzamy karmel daktylowy, zostawiając jeszcze 2 łyżki. Stałą część mleka kokosowego umieszczamy w misce, dodajemy pozostawione, zmiksowane daktyle i ubijamy przez 2-3 minuty. Wykładamy jako kolejną warstwę. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce przez kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem posypujemy drobno startą czekoladą. Podajemy schłodzone i przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Komentarze