Leczo cukiniowe z warzywami , kiełbasą i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa opłukać , obrać , pokroić , od fasokli poodcinać końce.
W dużym garnku rozgrzać łyżkę smalcu i zeszklić na nim pokrojoną w paski cebulę.
Kiedy cebula lekko się zeszkli dodać pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę pokrojoną w talarki.
Po ok. dwóch minutach dodać do garnka pokrojoną w kilkucentymetrowe paski paprykę, pokrojona w 1 cm paski fasolkę szparagową , oraz pokrojona w plasterki marchew i posiekanego selera.
Wszystkie te składniki podsmażyć cały czas mieszając.
Następnie do garnka dodać sparzone i pokrojone pomidory, koncentrat , słodką i ostrą paprykę w proszku oraz niewielką ilość ziół prowansalskich.
Kiedy całość zacznie się gotować wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię, posiekany lisc selera , podlac około 200 ml wody , przykryć garnek i gotowac całośc na małym ogniu przez 25-30 minut aż cukinia będzie miękka.
Podawać z pieczywem, smacznego.
Komentarze