PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Leczo cukiniowe z warzywami , kiełbasą i boczkiemhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0008/73/leczo-z-cukini.jpeg2048922http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/leczo-cukiniowe-z-warzywami-kielbasa-i-boczkiem
1 większa cukinia
2 marchewki
2 średnie papryki czerwone
garść fasolki szparagowej
mały kawałek selera
liśc selera albo natka
2 cebule
3-4 świeże pomidory
1 łyżka koncentratu pomidorowego
kiłbasa sląska - 2 laski
około 10 dag boczku
smalec
sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, zioła wedle uznania
Sposób przygotowania przepisu:
Leczo cukiniowe z warzywami , kiełbasą i boczkiem
1.
Warzywa opłukać , obrać , pokroić , od fasokli poodcinać końce.
W dużym garnku rozgrzać łyżkę smalcu i zeszklić na nim pokrojoną w paski cebulę.
Kiedy cebula lekko się zeszkli dodać pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę pokrojoną w talarki.
Po ok. dwóch minutach dodać do garnka pokrojoną w kilkucentymetrowe paski paprykę, pokrojona w 1 cm paski fasolkę szparagową , oraz pokrojona w plasterki marchew i posiekanego selera.
Wszystkie te składniki podsmażyć cały czas mieszając.
Następnie do garnka dodać sparzone i pokrojone pomidory, koncentrat , słodką i ostrą paprykę w proszku oraz niewielką ilość ziół prowansalskich.
Kiedy całość zacznie się gotować wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię, posiekany lisc selera , podlac około 200 ml wody , przykryć garnek i gotowac całośc na małym ogniu przez 25-30 minut aż cukinia będzie miękka.
Podawać z pieczywem, smacznego.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze