Leczo cukiniowe z warzywami , kiełbasą i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób

cukinia , letnie warzywa , kielbasa i boczek- sycace i smaczne danie !

  • 50 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 1 większa cukinia
    2 marchewki
    2 średnie papryki czerwone
    garść fasolki szparagowej
    mały kawałek selera
    liśc selera albo natka
    2 cebule
    3-4 świeże pomidory
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    kiłbasa sląska - 2 laski
    około 10 dag boczku
    smalec
    sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, zioła wedle uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Leczo

Leczo cukiniowe z warzywami , kiełbasą i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa opłukać , obrać , pokroić , od fasokli poodcinać końce.
    W dużym garnku rozgrzać łyżkę smalcu i zeszklić na nim pokrojoną w paski cebulę.
    Kiedy cebula lekko się zeszkli dodać pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę pokrojoną w talarki.
    Po ok. dwóch minutach dodać do garnka pokrojoną w kilkucentymetrowe paski paprykę, pokrojona w 1 cm paski fasolkę szparagową , oraz pokrojona w plasterki marchew i posiekanego selera.
    Wszystkie te składniki podsmażyć cały czas mieszając.

    Następnie do garnka dodać sparzone i pokrojone pomidory, koncentrat , słodką i ostrą paprykę w proszku oraz niewielką ilość ziół prowansalskich.

    Kiedy całość zacznie się gotować wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię, posiekany lisc selera , podlac około 200 ml wody , przykryć garnek i gotowac całośc na małym ogniu przez 25-30 minut aż cukinia będzie miękka.
    Podawać z pieczywem, smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Leczo z cukinią, pieczarkami i kiełbasą

To może cię zainteresować