• 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Węgierski przysmak. Najpopularniejszy "street food" na Węgrzech. Istnieje wiele różnych wersji. Moja jest ta klasyczna, czyli z czosnkiem, śmietaną i żółtym serem.

  • 1 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Z tej porcji ciasta wychodzi ok. 11- 12 placków.

    300 ml mleka
    20 g drożdży
    1 płaska łyżeczka cukru
    500 g mąki pszennej
    200 g ugotowanych i roztłuczonych ziemniaków (zimnych) - mogą być ugotowane dzień wcześniej
    1 płaska łyżeczka soli

    1 szklanka oleju
    5 ząbków czosnku
    15 g żółtego sera np. Gouda
    1 duże opakowanie śmietany 18 %
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Langosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku lekko zagrzać mleko do temperatury ok.40 stopni, nie gotować.
    Mleko przelać do miski, gdzie ma być wyrabiane ciasto, dodać drożdże i cukier. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 min. Utworzą się bąbelki, a to oznacza, że drożdże współpracują z cukrem.
    Następnie dodać mąkę, ziemniaki i sól. Dokładnie wymieszać ciasto. Przełożyć na stolnicę i podsypując mąką wyrabiać rękoma aż będzie jednolita masa. Ciasto będzie miękkie i będzie się kleić do dłoni, należy co chwilę podsypywać mąką. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na ok.15 – 20 min.
    Ser żółty zetrzeć na tarce o małych oczkach.
    Czosnek drobno pokroić, przełożyć do małej miseczki i zalać ok. ¼ szklanki gotowanej wody o temperaturze pokojowej.
    Ciasto podzielić na 11- 12 części. Z części utworzyć kulki.
    W małej patelni rozgrzać olej. Z kulek formować kolejno placki, lekko rozciągając ciasto i wykładać na gorący olej. Smażyć z obu stron na rumiano.
    Na upieczony placek nałożyć 1 łyżeczkę czosnku z wodą, na to nałożyć 2 -3 łyżeczki śmietany i posypać serem.

Porady

Gdy ciasta jest za dużo, można podzielić ciasto na pół, usmażyć tylko jedną połowę, czyli ok. 6 placków. Z drugiej połowy ciasta uformować kulę, przełożyć do większej miski poprószonej na dnie mąką i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto zachowuje swoje właściwości. W lodówce również zwiększa swoją objętość.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować