Węgierski Langosz

  • wyświetlono: 1074 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 1

Placki drożdżowe z patelni,pyszne i proste w przygotowaniu,można je podawać z różnymi dodatkami,skradły moje serce :-)

Zdjęcie do publikacji.
  • 6 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

6 szt.

500 g mąki pszennej
3 średnie ugotowane ziemniaki (ok.200 g)
1 łyżeczka soli
3 łyżki cukru
2 łyżki oleju
30 g świeżych drożdży
350 ml mleka (+-)

Dodatkowo:

olej do smażenia
śmietana lub sos czosnkowy
może być też tarty ser
ulubione dodatki co kto lubi

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Węgierski Langosz

  • Langosz.1. Ziemniaki obrać,umyć i ugotować w osolonej wodzie,po odlaniu przecisnąć przez praskę,lub rozgnieść widelcem,pozostawić do wystygnięcia.
    Do małej miseczki wlać 100 ml ciepłego mleka,wsypać cukier i pokruszyć drożdże,wymieszać,zasypać 1 łyżką mąki.
    Przykryć miseczkę ściereczką i odstawić na 10-15 min.aż drożdże zaczną pracować.
    Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę,wsypać sól,wymieszać,wrzucić przeciśnięte przez praskę ziemniaki,wlać część mleka(ilość mleka zależy od ziemniaków jakie mamy,mi starczyło 350 ml,a może tak być,że wyjdzie 400 ml),olej oraz zaczyn,wyrobić ciasto ręcznie lub robotem,ciasto ma być elastyczne,odchodzić od ręki,misy miksera.
    Misę smarujemy olejem,wkładamy ciasto,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1 godz.
    Ciasto ma podwoić swoją objętość.
  • Langosz.2. Po tym czasie wyjąć na blat podsypany delikatnie mąką,uformować wałek,nożem przeciąć na 6 równych kawałków,w zależności od tego jak duże chcemy uzyskać placki.
    Z każdego kawałka uformować kulę,następnie spłaszczyć i rozwałkować na gr.1-1,5 m.
    Gotowe przykryć ściereczką.
    Smażymy na rozgrzanym oleju,na średnim ogniu z obu stron na złoto.
    Smażyłam na patelni średnicy 21 cm,olej sięgał 5-6 cm w górę.
  • Langosz.3. Gdyby podczas pieczenia w placku zaczął się robić bąbel,najlepiej przygnieść go łopatką do smażenia.
    Upieczone odkładamy na ręcznik papierowy,następnie na talerz.

Porady

Podawać z ulubionymi dodatkami,u mnie akurat z sosem czosnkowym,można ze śmietaną,jogurtem,posypane serem tartym.
Placki są dość syte i duże,także spokojnie nadają się na obiad jak i kolacje.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

plackiziemniakidrożdżekolacjaobiadwęgrylangoszbudapesztsosczosnkowypostnyobiad
 

Komentarze

Podobne przepisy

Słowackie langosze

Dodane przez: RedakcjaPP

Słowackie langosze

Jestem mamą małej Nikolki. Langosze...

Gulasz węgierski

Dodane przez: bogusia82

Gulasz węgierski

Tak przyrządzony gulasz bardzo...

Kociołek węgierski

Dodane przez: Cukiereczek

Kociołek węgierski

Na jeden dzień zabrałam moją rodzinę...

BOGRACZ – WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA

Dodane przez: Ostra Na Słodko

BOGRACZ – WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA

Prawidłowo przyrządzony bogracz...

Dodane przez: PolskaGotuje

Węgierski kociołek

Oryginalny kociołek węgierski a...

langosz  z patelni

Dodane przez: BOŻENA ZIARNO

Langosz drożdzowy z sosem śmietankowo czosnkowym...

Langosz to danie obiadowe rodem...