Żurek na wędzonce z tłuczonymi ziemniakami

2.8 (5 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Podany w ten sposób żurek z powodzeniem zastąpi dwudaniowy obiad. Ziemniaki, duże kawałki wędzonki i podsmażony boczek sprawiają, że jest to nie tylko smaczne, ale również pożywne i syte danie. Warto przyrządzić taki żurek nie tylko na Wielkanoc.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 kg wędzonych żeberek
    4 liście laurowe
    12 ziarenek ziela angielskiego
    1 cebula
    1 marchew
    1 pietruszka
    5 ząbków czosnku
    3 łyżki majeranku
    1 litr zakwasu żytniego
    200 gram gęstej śmietany
    1,5 kg ziemniaków
    150-200 gram boczku
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

2.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Żurek

Żurek na wędzonce z tłuczonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka wrzucamy do garnka i zalewamy 2,5 litra wody. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i sól. Dodajemy również opaloną cebulę, obrane ząbki czosnku oraz marchewkę i pietruszkę w całości. Gotujemy przez około godzinę.

    Wyjmujemy z garnka warzywa oraz mięso, a do wywaru dodajemy majeranek i zakwas. Gotujemy 10 minut.

    Zabielamy żurek śmietaną wymieszaną z niewielką ilością zupy. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika.
    Przyprawiamy żurek do smaku świeżo zmielonym pieprzem i jeszcze ewentualnie solą.

    Mięso oddzielamy od kości, kroimy w sporą kostkę i wrzucamy do garnka.
    Podajemy żurek z ugotowanymi i utłuczonymi ziemniakami okraszonymi podsmażonym boczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędzonka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować