Krem z pora i świeżego lubczyku

4 (4 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Zupka-krem z pora i warzyw korzeniowych, ugotowana na wywarze z ćwiartek kurczaka. Podana z grzankami i posypana szczypiorkiem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 3 duże pory (800 gram)
    1 marchewka
    2 pietruszki
    3 ziemniaki
    2 ćwiartki z kurczaka
    1 duży pęczek lubczyku
    200 ml śmietanki 30%
    5 ząbków czosnku
    2 łyżki masła
    3 łyżki oleju rzepakowego
    2 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    sól
    pieprz
    3 kromki chleba
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    pęczek szczypiorku
Wystaw ocenę:

4 (4 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem

Krem z pora i świeżego lubczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zalewamy zimną wodą, solimy, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy przez około 50 minut. Następnie wyjmujemy mięso z garnka, a wywar przecedzamy.

    Pory oczyszczamy i kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy i masło. Wrzucamy pory i podsmażamy do momentu, aż się zeszklą. Dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy jeszcze 2 minuty.

    Wlewamy do garnka 1,25 litra wywaru i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i pietruszkę. Gotujemy 20 minut.

    Zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy posiekany lubczyk. Blendujemy zupę na gładki krem wlewając stopniowo śmietankę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

    Chleb kroimy w kostkę, polewamy oliwą wymieszaną z ziołami prowansalskimi. Pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

    Serwujemy zupę z grzankami i posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Lubczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować