Krem z pora i świeżego lubczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zalewamy zimną wodą, solimy, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy przez około 50 minut. Następnie wyjmujemy mięso z garnka, a wywar przecedzamy.
Pory oczyszczamy i kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy i masło. Wrzucamy pory i podsmażamy do momentu, aż się zeszklą. Dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy jeszcze 2 minuty.
Wlewamy do garnka 1,25 litra wywaru i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i pietruszkę. Gotujemy 20 minut.
Zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy posiekany lubczyk. Blendujemy zupę na gładki krem wlewając stopniowo śmietankę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Chleb kroimy w kostkę, polewamy oliwą wymieszaną z ziołami prowansalskimi. Pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Serwujemy zupę z grzankami i posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze