Łaciaty torcik czekoladowo-waniliowy

0 (0 ocen)

Serdecznie zapraszam na torcik z okazji mojej pierwszej rocznicy na portalu Przyślij Przepis:)

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka wody
    Przełożenie:
    500 ml śmietany 30%
    120 g mlecznej czekolady
    ½ laski wanilii
    1 łyżka cukru pudru
    2 śmietan-fixy
    Nasączenie:
    ½ szklanki wody gorącej
    1 łyżeczka aromatu waniliowego
    Dekoracja:
    150 ml śmietany 30%
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 czubata łyżeczki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Kremówka Desery

Łaciaty torcik czekoladowo-waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Do miski przesiać obie mąki, proszek do pieczenia oraz kakao. Wymieszać i odłożyć na bok.
  • 2. Białka ubić na sztywno. Następnie partiami dodawać cukier i cały czas ubijać. Cały czas ubijając dodawać po 1 żółtku.
  • 3. Następnie partiami dodawać mąkę i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. W między czasie dodać wody.
  • 4. Dno tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec 25 minut w 180 st. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyjąć z formy i ostudzić zupełnie. Można pozostawić na noc.
  • 5. Przełożenie:
    Masa czekoladowa:
    Do garnka przelać 250 ml śmietany i ogrzewać aż do wrzenia. Czekoladę drobno pokroić i dodać do śmietany. Mieszać aż się czekolada rozpuści. Ostudzić ( przykryć folią aby się nie utworzył kożuch), odłożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć z lodówki i wstępnie ubić. Dodać zagęstnik i dokończyć ubijanie na sztywno. Odłożyć do lodówki.
  • 6. Masa waniliowa:
    Do miski przelać pozostałą czekoladę, dodać cukier puder oraz ziarenka wydrążone z wanilii. Wstępnie ubić, dodać śmietan-fix i ubić na sztywno. Odłożyć do lodówki.
  • 7. Nasączenie:
    W gorącej wodzie dokładnie wymieszać aromat waniliowy.

  • 8. Wykonanie:
    Biszkopt rozkroić na 3 blaty. Na paterze położyć pierwszy blat i nasączyć go 1/3 przygotowanego ponczu. Następnie przełożyć masy do sztywnych woreczków (każdy osobno) i nakładać masę czekoladową od zewnątrz na szerokość około 2-3 cm.
  • 9. Następnie ułożyć masę białą ( 2 łyżki zostawić do posmarowaniu wierzchu tortu) a potem ponownie czekoladową. Przykryć drugim blatem, który też nasączyć. Kremy położyć tak jak na pierwszym blacie. Przykryć ostatnim krążkiem i także go namoczyć. Rozsmarować resztę białego kremu i odłożyć tort do lodówki na 30 minut.
  • 10. Dekoracja:
    Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i zagęstnikiem i podzielić na 2 równe porcje. Do jednej z nich dodać kakao i wmieszać je w masę.
    Tort udekorować według własnego gustu dwoma kolorami bitej śmietany, smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować