Sernik łaciaty waniliowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Delikatny sernik pachnący wanilią, kolorowy - rozpływający się w ustach. Łatwy w wykonaniu.Przepyszna uczta dla smakoszy serników.

  • 40 min

Składniki:

  • Format blachy 24x36
    Ciasto:
    1,5 szklanki mąki
    2 żółtka
    2 łyżki kakao
    1/2 szklanki cukru
    1/2 kostki masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany
    Składniki ser:
    Wiaderko serka waniliowego 1 kg
    6 żółtek
    8 białek
    1/2 kostki masła
    2 budynie waniliowe
    1 cukier waniliowy
    3/4 szklanki cukru pudru + cukier do posypania
    Szczypta soli
    Tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik łaciaty waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: składniki na ciasto przełożyć na stolnicę, posiekać nożem, potem szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, schłodzić przez 2 godziny.
    Masła utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Do utartej masy dodawać porcjami ser, delikatnie mieszać. Następnie dodać cukier waniliowy i budynie, wymieszać. Białka posolić, ubić na sztywno, dodać do masy serowej, bardzo delikatnie wymieszać. Blachę natłuścić, na dno ułożyć jedną część ciasta rozwałkowaną, wylać ser(masa jest lejąca). Na wierzch wyłożyć drugie ciasto w postaci kwiatków, wyciętych foremką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i piec około 50 minut. Wystudzone ciasto posypać grubo cukrem pudrem.

Porady

1.do ciasta można dodać rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować