Sernik łaciaty waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: składniki na ciasto przełożyć na stolnicę, posiekać nożem, potem szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, schłodzić przez 2 godziny.
Masła utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę. Do utartej masy dodawać porcjami ser, delikatnie mieszać. Następnie dodać cukier waniliowy i budynie, wymieszać. Białka posolić, ubić na sztywno, dodać do masy serowej, bardzo delikatnie wymieszać. Blachę natłuścić, na dno ułożyć jedną część ciasta rozwałkowaną, wylać ser(masa jest lejąca). Na wierzch wyłożyć drugie ciasto w postaci kwiatków, wyciętych foremką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i piec około 50 minut. Wystudzone ciasto posypać grubo cukrem pudrem.
Komentarze