Torcik czekoladowo-miętowy

  • wyświetlono: 1243 |
  • dodany do książki kucharskiej: 17 |
  • polecenia: 1

Pyszne, wilgotne ciasto o czekoladowo-miętowym smaku które rośnie bez "górki". Przełożyłam go lekkim miętowym kremem na bazie śmietanki kremówki z dodatkiem startej czekolady. I do ciasta i do masy dodałam składnik który może budzić wśród Was kontrowersje, są to krople miętowe. Proszę się nie zrażać

Bez nazwy-2
  • 100min

Składniki

Ciasto:
200 g mąki pszennej
50 g kakao
szczypta soli
1 płaska łyżeczka sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
110 g miękkiego masła
2 duże jajka
1/2 szklanki mocnej kawy (2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej na 1/2 szklanki gorącej wody)
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka kropli miętowych

Krem miętowy z kawałkami czekolady:
500 ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka kropli miętowych
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki zimnej wody


Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Torcik czekoladowo-miętowy

  • 1. ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, kakao, sól, sodę, proszek do pieczenia, cukier, wymieszać łyżką. Dodać miękkie masło, całe jajka, mleko, krople miętowe, miksując dodawać gorącą kawę. Gotowe ciasto rozlać do 2 jednakowych tortownic o średnicy 22 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 25 minut. Ostudzić.
  • 2. krem:
    Żelatynę wsypać do metalowego garnuszka, wlać wodę, zostawić na ok. 10 minut do napęcznienia. Lekko podgrzać na małym paliku do rozpuszczenia. Dodać krople miętowe, wymieszać.
    Kremówkę z cukrem ubić na sztywną masę (przez ok. 2-3 minuty). Do żelatyny dodać ok. 2 łyżki ubitej kremówki, wymieszać, dodać do reszty śmietany, cały czas przy tym miksując. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odłożyć ok. 2 łyżki do posypania na wierzch, resztę wsypać do kremu, wymieszać. Podzielić na 2 równe części. Na jeden blat ciasta wyłożyć połowę kremu, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta, lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć resztę kremu, wyrównać, posypać resztą startej czekolady. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę do schłodzenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakimiętatortczekoladaurodzinyciasto kakaowetorcikprzyjęcieciasto czekoladowetort czekoladowyciasto mietowetorcik czekoladowytort kakaowykrem miętowymasa miętowatort miętowykrople miętowetorcik kakaowytorcik miętowy
 

Komentarze

Podobne przepisy

Krem mięta-czekolada

Dodane przez: PolskaGotuje

Krem miętowo-czekoladowy

Na dole kremowy mus czekoladowy...

image-0cbea2m

Dodane przez: ewuska2016

Torcik czekoladowy

Klasyczny torcik,sprawdzi się na...

Torcik czekoladowy

Dodane przez: RedakcjaPP

Torcik czekoladowy

Mocno czekoladowy torcik rozpływa...

czekoladowy torcik

Dodane przez: iziona

Czekoladowy torcik

U mnie tort ma dekoracje z czekoladowych...

Trufle czekoladowo-miętowe

Dodane przez: 2milutka

Trufle czekoladowo-miętowe

Czekoladowa czarna magia, która...

Torcik czekoladowy

Dodane przez: alaaa

Torcik czekoladowy

Na walentynki polecam torcik czekoladowy...