REKLAMA

Torcik waniliowy z markizami

wyświetlono: 1443 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Kakaowy biszkopt, rozpływający się w ustach krem waniliowy przełożony markizami z czekoladowym nadzieniem, a to wszystko zwieńczone kruchymi, waniliowymi ciasteczkami i czekoladowymi dekoracjami własnego wyrobu. Moja definicja raju na Ziemi. Zaskoczycie nim swoich gości i sami będziecie zachwyceni.

opublikowany: 02.08.2014
Udostępnij Pinterest
  • 60 min

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 20 cm:
    Biszkopt:
    - 1 jajko,
    - 3 kopiaste łyżki mąki tortowej,
    - łyżka mąki ziemniaczanej,
    - płaska łyżka kakao,
    - 3 łyżki cukru,
    - płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
    Masa waniliowa:
    - 2 budynie waniliowe,
    - 0,5 l mleka,
    - 4 łyżki cukru,
    - 50 g masła,
    - 50 g margaryny,
    - łyżeczka esencji waniliowej.
    Ponadto:
    - 8 markiz z kremem czekoladowym,
    - 9 kruchych, waniliowych ciasteczek,
    - 50 g czekolady gorzkiej (najlepiej o zaw. 70 % kakao).
Ocena:

(średnia 4.5 z 178 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (opcjonalnie smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką lub mielonymi orzechami). Jajko ubijamy z cukrem na puszystą masę (powinna być biała i gęsta).
    W misce mieszamy ze sobą mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, przesiewamy przez sitko do masy jajecznej, delikatnie mieszamy łopatką.
    Ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy, wyrównujemy wierzch.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy przez 15 minut, studzimy.
  • 2. Przygotowujemy masę waniliową: 1/2 szklanki mleka odkładamy, resztę zagotowujemy. Budynie rozrabiamy w odłożonym mleku (1/2 szklanki), dodajemy cukier i mieszamy na jednolity płyn. Rozrobiony budyń wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń, studzimy (od czasu do czasu mieszamy, by zapobiec powstawaniu kożucha).
    Masło z margaryną przekładamy do miski i spieniamy piórami miksera. Do masy maślanej dodajemy stopniowo po łyżce budyniu, miksujemy na gładką masę aż do momentu dodania całego budyniu. Pod koniec dodajemy esencję waniliową, dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na 2 części.
  • 3. Z tortownicy, w której piekliśmy biszkopt usuwamy papier do pieczenia i ponownie wkładamy do niej upieczony biszkopt.
    Na biszkopt równomiernie wykładamy 1/2 masy, na masie waniliowej układamy markizy i wykładamy drugą część masy waniliowej. Wierzch wyrównujemy, dekorujemy kruchymi ciasteczkami, wiórkami i "pazurami" z czekolady gorzkiej (z 20 g części czekolady robimy wióry, a z 30 g "pazury" czekoladowe). Wstawiamy do lodówki do stężenia i schłodzenia (minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc).

    Przygotowanie czekoladowych "pazurów":
    Z papieru do pieczenia lub pergaminu wycinamy kawałek o długości ok.8 cm i szerokości ok. 6 cm i składamy go wzdłuż na pół (wycinamy tyle kawałków ile chcemy mieć czekoladowych "pazurów"), a następnie wstawiamy go do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.
    30 g czekolady gorzkiej rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę lekko studzimy, a następnie jej porcję wylewamy na schłodzony kawałek papieru i szybko rozsmarowujemy zachowują po ok. 1 cm odstępu z każdego brzegu (należy pamiętać o tym, że warstwa czekolady nie może być zbyt gruba). Odkładamy na ok. 1 minutę, a następnie unosimy boki (tam gdzie nie ma czekolady) papieru do góry i spinamy je ze sobą (np. spinaczem), odkładamy na 2 minuty, a następnie wstawiamy do lodówki do zastygnięcia (ok. 12-15 minut). Zdecydowanym ruchem zdejmujemy papier.
    Gotowymi "pazurami" możemy udekorować nasz torcik, a także inne słodkości.
    Z 30 g gorzkiej czekolady wychodzi ok. 4-5 pazurów.

Notka redakcyjna

PP_12-2014

Porady

1) Możesz pominąć esencję waniliową. 2) Możesz poeksperymentować z torcikiem zmieniając warstwy, np. upiec jasny biszkopt, budyń waniliowy zastąpić czekoladowym, masę przełożyć markizami z nadzieniem waniliowym, a wierzch torcika udekorować białą czekoladą i kruchymi, kakaowymi ciasteczkami.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Paulina Nosek IMG_20181227_123213_867

Waniliowy torcik Crispello

Pyszny torcik z kremem naśladującym ostatnio bardzo popularne pralinki. ;)

kategoria: Desery opublikowany: 30.11.2012 | wyświetlono: 410 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: monikaT83 IMG20210816181401

Łaciaty torcik czekoladowo-waniliowy

Serdecznie zapraszam na torcik z okazji mojej pierwszej rocznicy na portalu Przyślij Przepis:)

kategoria: torty kremówka Desery opublikowany: 30.11.2013 | wyświetlono: 644 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0
Dodane przez: Sandra_bakes_a_party Sandra_bakes_a_party

Tort bardzo waniliowy

Tort przepełniony aromatem wanilii, z cudownie kremowym Mascarpone i dulce de leche.

kategoria: Ciasta torty Desery opublikowany: 21.12.2012 | wyświetlono: 570 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE